GUBITAK EU SREDSTAVA

'Obmanjivanje javnosti šteti samom Mondekaru'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 21:03
  • Objavljeno 16.10.2009 u 20:27
Daniel Mondekar, Milanka Opačić i Mirela Holy / Arhiva

Daniel Mondekar, Milanka Opačić i Mirela Holy / Arhiva

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Upravljanje sredstvima pretpristupnih fondova u Republici Hrvatskoj kontrolira i odobrava Delegacija Europske komisije u Zagrebu, izvijestila je danas Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije reagirajući na izjavu saborskog zastupnika Danijela Mondekara da je Hrvatska, zbog nepravilnosti u natječajima za javnu nabavu, u posljednja tri tjedna izgubila šest milijuna eura iz Europske unije

ZAGREB - Sustav institucija uključenih u proces korištenja akreditiran je od strane Europske komisije, provodi se po decentraliziranom modelu, što podrazumijeva kontrolu i odobravanje svakog pojedinog koraka, tvrde u Agenciji. Napominju da se kontrola i odobravanje Delegacije odnosi na sve faze procesa: pripremu natječajne dokumentacije, provođenje natječajnog postupka, potpisivanje ugovora, te proces provedbe ugovorenih projekata.

Ističu da je SDP-ov saborski zastupnik Danijel Mondekar na današnjoj konferenciji za novinare izrekao niz netočnosti o korištenju EU sredstava, primjerice da je Hrvatska, zbog nepravilnosti u natječajima za javnu nabavu, u posljednja tri tjedna izgubila šest milijuna eura iz Europske unije

Agencija vs. Mondekar

Teško je, navode u državnoj Agenciji, zaključiti čemu su usmjerene izjave DanijelaMondekara, s obzirom na to da je riječ o uređenom sustavu u kojemu nemamjesta politikantstvu, gdje su činjenice vrlo jasne i mogu seprovjeriti u Delegaciji Europske komisije u Zagrebu. 'Obmanjivanje javnosti ove vrste šteti i samom gospodinu Mondekaru kojitime pokazuje da je vrlo upitna njegova razina poznavanja sustavapretpristupnih programa pomoći', zaključuje se u priopćenju.

"Vezano uz izjavu saborskog zastupnika SDP-a Danijela Mondekara želimo izvijestiti o stvarnim činjenicama u procesu upravljanja pretpristupnim programima Europske unije", ističu u Agenciji.

Napominju kako pored uspostavljenih kontrolnih mehanizama koji jamče potpunu zaštitu financijskih sredstava i interesa EU i RH, glavna karakteristika sustava je transparentnost u donošenju odluka, pri čemu se sve odluke o dodjeli sredstava javno objavljuju.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije do sada je ugovorila 541 ugovor kroz programe CARDS, PHARE, ISPA i IPA koji su u provedbi, a očekuje se ugovaranje daljnja 142 ugovora.

Vezana uz tri konkretna slučaja otkazivanja natječaja nije bilo riječi o vrsti nepravilnosti koje Mondekar spominje, a još manje o korupciji i namještanju natječaja.

Od triju spomenutih konkretnih projekata za koje je otkazana natječajna procedura, u slučaju projekta nabave opreme za jačanje administrativnog kapaciteta institucija u području rada i zaštite na radu razlog je bio zakašnjela objava dodatnih informacija ponuditeljima, te će se natječajni postupak ponoviti.

Drugi otkazani projekt odnosi se na nabavu opreme za Hrvatsku agenciju za zaštitu osobnih podataka. Razlog otkazivanja bio je potreba za unaprjeđenjem tehničkih specifikacija u cilju omogućavanja pristupa većem broju ponuditelja, te će natječajni postupak biti ponovljen.

Treći slučaj otkazivanja odnosi se na projekt podrške razvitku klastera, koji je otkazan zbog potrebe tehničkog unaprjeđenja natječajne dokumentacije. I u ovom slučaju natječaj će se ponoviti. Svako od navedenih otkazivanja bilo je prethodno odobreno od strane Delegacije europske komisije u Zagrebu. Dakle, navodi Agencija, ne može se govoriti da je "Hrvatska izgubila šest milijuna eura iz EU fondova", kako kaže Mondekar. Vrijednost navedenih projekata ne iznosi niti približno šest milijuna eura, a budući da se može očekivati da će se u ponovljenom natječajnom postupku projekti ipak ugovoriti, ne može se govoriti niti o gubitku ovih sredstava.

Kako se navodi u priopćenju Agencije, poznavateljima sustava nabave po procedurama EU poznato je da je riječ o uobičajenom administrativno-tehničkom dijalogu između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Delegacije Europske komisije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!