1,68 MILIJARDI RAZLOGA

Objavom imena dužnika Bandić bi prekršio zakon koji već krši

24.03.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Objavi li gradonačelnik Milan Bandić na gradskim internetskim stranicama popis gradskih dužnika, kako to od njega traži skupštinski Odbor za kontrolu, mogao bi se naći u problemima jer bi to značilo da je prekršio Zakon o zaštiti podataka. No, paradoksalno je da je Gradska uprava, kojoj je on na čelu, taj zakon već prekršila

Podsjetimo, dug za spomeničku rentu, zakup i najam prostora, komunalni doprinos i komunalnu naknadu narastao je do 1,68 milijardi kuna, a kao glavnog krivca za to u Skupštini vide Gradsku upravu s gradonačelnikom na čelu.

Međutim, objavi li popis Bandić bi, prema tumačenju Agencije za zaštitu osobnih podataka, prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, ali samo kad bi objavio popis fizičkih osoba.

Kako doznajemo u AZOP-u, 'Zakon se ne odnosi na podatke pravnih osoba već samo na osobne podatke fizičkih osoba'.

Drugim riječima Bandić, prema njihovu mišljenju, na stranicama Grada može objaviti koje mu tvrtke duguju, ali ne i imena pojedinaca. Za tu bi objavu, stoji u odgovoru načelnice Odjela za EU i pravne poslove u AZOP-u Sanje Vuk, trebalo dobiti privolu dužnika ili bi za to trebao postojati određeni pravni temelj.

Bez toga, napominju u AZOP-u, mogli bi se objaviti samo statistički pokazatelji dugovanja prema Gradu Zagrebu, ali bez dostave imena i prezimena, kao i bez drugih osobnih podataka dužnika.

Kregara mišljenje AZOP-a previše ne zabrinjava i dodaje da u Zakonu, u članku 7., jasno stoji da 'korisnik koji raspolaže informacijom ima pravo tu informaciju javno iznositi’, dok se, kaže, u članku 8. navode i izuzeci ograničenja od kojih se nijedno ne može odnositi na uskraćivanje podataka o vjerovnicima Grada Zagreba.

'Da i postoji ograničenje, na to bi trebalo upozoriti i obrazložiti. To nije učinjeno’, kazao je Kregar i dodao da Zakon ne poznaje razlike između fizičkih i pravnih osoba te da je rad Skupštine grada Zagreba i Odbora za kontrolu je javan i da su informacije tih tijela dostupne javnosti.

Kakav je Bandićev stav o prijedlogu Odbora za kontrolu, nismo uspjeli doznati. Njegov bliski suradnik, gradski ministar financija Slavko Kojić, pozdravlja 'svaku mjeru koja bi mogla dovesti do poboljšanja naplate nagomilanih dugovanja'.

Pokuša li Bandić prijedlog Odbora za kontrolu, za koji u ovom trenutku postoji većina SDP-ovih ruku u Skupštini, zaobići pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, njegovi politički oponenti upozoravaju ga da onda isti već godinama krši jer su na stranicama Grada
objavljena imena onih koji su bespravno ušli u gradske stanove.