AccuWeather

Objavljena velika prognoza za ljeto: Pogledajte što čeka Hrvatsku i regiju

01.06.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Ljeto je pred vratima, a AccuWeatherov stručni tim dugoročnih prognostičara objavio je dugoročnu prognozu o tome kako bi trebalo izgledati u Europi. Službeno će započeti na sjevernoj hemisferi na solsticij u srijedu 21. lipnja, otprilike tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta u četvrtak 1. lipnja

Meteorolozi AccuWeathera kažu da će ljetno vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Europe, a jugoistočna područja, u koja spada i Hrvatska, mogla bi doživjeti sporiji prijelaz na novu sezonu.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji proučavaju vremenske prilike diljem kontinenta više od tri desetljeća, pomno su proučili protekle godine i vremenske obrasce diljem svijeta kako bi odredili glavne naglaske vremena za nadolazeće ljeto.

Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako užarena kao prethodna ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom za stanovnike i posjetitelje zbog šumskih požara, rastuće suše i nevremena.

Općenito, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rjeđe diljem kontinenta u usporedbi s posljednjim godinama, prema meteorologu Tyleru Roysu.

'Bit će trenutaka u kojima će prevladavati vrućina, osobito na području od Pirinejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti', rekao je Roys.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Europa područje kontinenta za koje je manja vjerojatnost da će doživjeti česte toplinske valove u nadolazećoj sezoni. Temperature će se vjerojatno kretati blizu povijesnog prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije.

  • +51
Kupači na hrvatskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Olujna razdoblja od sjeverne Francuske do Balkana

Ljetna prognoza AccuWeathera za Europu ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim oborinama, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta.

Oborine bi trebale biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana, prema Roysu. Iako će padaline pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, mogle bi imati štetne posljedice jer se očekuju velike oluje. Prema karti AccuWeathera, posebno velik rizik od nevremena i oluja ima upravo Hrvatska.

Na Balkanu bi oluje mogle kao posljedicu imati i iznenadne poplave zbog količine oborina veće od povijesnog prosjeka za sezonu. Poplave se, osim za gotovo cijelu Hrvatsku, predviđaju za BiH, dio Srbije i Kosova, Crnu Goru, Albaniju te dio Makedonije.

Ipak, Roys predviđa da se tijekom ljeta očekuju i 'lijepa razdoblja'. Očekuje se da će temperature biti blizu i malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

'Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 stupnja Celzija ili višom biti malo iznad povijesnog prosjeka ovog ljeta', rekao je Roys.