NOVAC ZA RAD STRANAKA

Objavljena imena svih donatora HDZ-a, SDP-a i Mosta

02.03.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Podnošenjem godišnjih financijskih izvještaja stranke su podnijele i godišnje izvještaje o donacijama. Očekivano, u trokutu HDZ – SDP - Most od donacija je najviše prikupio HDZ – 12,8 milijuna kuna, SDP 580 tisuća, a Most 246 tisuća kuna

U novcu je u HDZ najviše uložila karlovačka Lana Commerce u vlasništvu obitelji Hanžel koja je donirala dvjesto tisuća kuna. Isto toliko, ali u uslugama donirao je Alatir Dragana Ćuće. Među velikim donatorima nalazi se splitski ST Projekt Ante Lovrića i Potestas Joze Tomaša koji su donirali 180 odnosno 150 tisuća kuna. Elektrocentar Petak iz Ivanić Grada donirao je u dva navrata da bi konačna brojka bila 120 tisuća kuna.

Među onima koji prelaze šesteroznamenkastu brojku su i Titan nekretnine Oksane Dvinskykh koja je prijateljica Ane Karamarko, supruge HDZ-ova šefa Tomislava. Tvrtka se našla u fokusu prošlog ljeta kada se tvrtka Migrit energija, čija je ona također vlasnica, pokušala uključiti u posao s nuklearnom energijom u Finskoj. U posao nisu ušli jer su Finci smatrali da iza svega stoji ruski novac.

Naime Migrit je imao temeljni kapital od 21 tisuću kuna, a prijavili su se za posao od 6,5 milijardi eura. Finski mediji prošlog su ljeta objavili i popis putnika koji su 2. srpnja doletjeli iz Zagreba. Uz Oksanu u avionu je bio i bračni par Karamarko. Ali iz HDZ-a su poručili da je to bilo slučajno jer je njihov šef išao na The Northern Light Summit, skup poslovnih ljudi iz Europe.

U HDZ je novac uložila i tvrtka Fortis ulaganja u vlasništvu odvjetnika Zorana Tomića koja od 2011. Do kraja 2014. nije imala nikakvih prihoda.

SDP-u, koji od donacija nije uspio prikupiti ni 600 tisuća kuna, najviše je donirao bjelovarski Hittner u vlasništvu Stjepana Hittnera s 80 tisuća kuna i Nove instalacije iz Zagreba koje su donirale 90 tisuća kuna.

Od Mostovih 246 tisuća kuna najveću pojedinačnu donaciju dao je Željko Majstorović (7.500 kuna) dok se na drugom mjestu nalazi Božo Petrov sa 6.930 kuna.