6. TRAVNJA

Obilježen Dan Sarajeva - sjećanje na antifašiste i žrtve rata

06.04.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja partizanskim potrojbama koje su u travnju 1945. godine oslobodile glavni grad Bosne i Hercegovine od fašističke okupacije te na obilježja branitelja Sarajeva i civila poginulih tijekom opsade grada od 1992. do 1995. godine u ponedjeljak je obilježen 6. travnja koji se slavi kao Dan grada Sarajeva.

Uz predstavnike gradskih, županijskih te vlasti Federacije BiH vijence su položila i izaslanstva bratskih gradova među kojima su i Zagreb, Dubrovnik te Pula.

Sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić kazao je kako je važno sjećati se 6. travnja 1945. godine jer je to ujedno podsjećanje na činjenicu da su Sarajevo i njegovi građani bili aktivni sudionici antifašističke borbe.

"Danas je to važno isticati jer se pokazuje da fašizam nije pobijeđen do kraja", kazao je Komšić istaknuvši kako je neprihvatljivo to što se u BiH ali i u drugim državama regije danas pokušava izjednačiti fašiste s onima koji su se protiv njih borili.

Do 1992. godine 6. travnja obilježavan je kao dan oslobođenja Sarajeva no s obzirom na činjenicu da je tada počela troipolgodišnja opsada glavnog grada BiH tijekom koje su snage bosanskih Srba ubile više od deset tisuća Sarajlija ovaj je datum nakon posljednjeg rata proglašen danom grada u znak sjećanja na sve poginule u borbi za slobodu.