NEZADOVOLJSTVO SELJAKA

'Obećali su poticaje, ali se bojimo nove prevare'

Nezadovoljni seljaci u Čemincu

Nezadovoljni seljaci u Čemincu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Baranjski seljaci održali su na ulazu u Čeminac prosvjed upozorenja, jer tvrde kako većini seljaka u Baranji nije isplaćeno ni lipe poljoprivrednih potpora. Prosvjed su, simbolično, počeli pet minuta nakon 12 sati, jer su tako željeli poručiti kako je – kasno za sve

Nezadovoljni poljoprivrednici tvrde kako njih niti 60 posto nije dobilo poticaje, pa su morali obustaviti sjetvu. Procjenjuju da im se na ime poticaja ratarima treba isplatiti više od 300 milijuna kuna, no tvrde kako će se strpjeti još nekoliko dana.

'Imamo obećanja iz Ministarstva poljoprivrede da će novac biti 100 posto isplaćen ovaj tjedan. No tako smo do sada već više puta prevareni. Sad ćemo obaviti sve moguće pripreme, ako se to ne dogodi, da budemo spremni za pokret, kako smo i rekli', upozorio je Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Ministarstvu poljoprivrede i hrvatskoj Vladi zato su, zajedno s poljoprivrednicima okupljenim u udrugu Baranjska brazda, dali rok od nekoliko dana da se očituju o njihovim zahtjevima. U protivnom prijete dolaskom u Zagreb i blokadom dvaju ministarstava – poljoprivrede i financija

'Zbog teškog stanja u Hrvatskoj, tražili smo da se isplati pola iznosa poticaja pa onda četvrtina do kraja travnja, a ostatak do kraja svibnja. Mislimo da je to vrlo korektno i pošteno što se tiče nas. Ako tako ne bude bilo, onda ne znam što će se dogoditi, jer je teško neke stvari držati pod kontrolom u državi', dodao je Zdravčević.

Poljoprivrednici iznose i neslužbene informacije po kojima 'ministar financija Slavko Linić zapravo opstruira isplatu poticaja i da je neisplatom potpora odlučio 'prebiti' neke dugove seljaka prema Poreznoj upravi'.

Dok su oni prosvjedovali u Čemincu, predstavnici Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije ipak su uspjeli dobiti neke odgovore od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Zagrebu.

'Uvidjeli su greške u sustavu, jer je bilo nekih problema s promjenama žiroračuna i u evidenciji te su obećali isplatu preostalih poticaja u iduća dva tjedna', potvrdio je tajnik te udruge Milan Kosanović

Dobio je informaciju kako je isplaćeno oko 800 milijuna kuna za potpore, odnosno da su podmirene obveze za oko 85.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te da se još treba isplatiti nekih 36 milijuna za 10-ak tisuća gospodarstava.

'Iako je bilo govora da onaj tko ima porezni dug neće dobiti poticaje, Ministarstvo poljoprivrede je dogovorilo s Poreznom upravom da, bez obzira na porezni dug, isplati sve obveze. Sve to ide u iduća dva tjedna', riješio je i tu nedoumicu Kosanović.

Svakog proizvođača pozvao je da se informira o poticajima putem interneta, a onaj tko nema tu mogućnost da se obrati djelatnicima regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Zaključio je i da svatko prije prosvjeda treba doći i razgovarati s odgovornima i vidjeti o čemu se radi pa tek onda pokretati akcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi