BUSH ODBIO DOĆI

Obama slavi poraz Bin Ladena na ruševinama WTC-a

04.05.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će se vjerojatno pojaviti na ruševinama World Trade Centera u New Yorku. Tamo bi se trebao naći s obiteljima skoro 3000 poginulih u terorističkom napadu Al Kaide prije nepunih 10 godina, a sve to samo tri dana nakon što su američki komandosi u Pakistanu usmrtili Osamu bin Ladena

Premda još nema službene potvrde, Obamin dolazak najavio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg ustvrdivši da je dobio potvrdu iz Bijele kuće.

'Strahovito je važno da dođe. Ovo je vrlo emocionalan trenutak za cijelu zemlju. Mislim da je prikladno da Obama bude prisutan, to je lijepa gesta', izjavio je Bloomberg.

U rujnu će biti deset godina otkako su se WTC-ovi neboderi srušili nakon što su se u njih zabili oteti putnički avioni puni goriva. Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida, personificirana u svom vođi Bin Ladenu.

Britanski Guardian piše da bi njujorška komemoracija trebala značiti i 'političku naplatu' za Baracka Obamu. Osim simboličkog značenja, Obama bi time medijski zasjenio vrlo aktualnu prvu debatu konkurentske mu Republikanske stranke, koja bira protukandidata za predsjedničke izbore 2012. godine.

Američki mediji i njujorške vlasti najavljuju da će susret Obame s vatrogascima, obiteljima žrtava i drugim građanima biti 'emotivan trenutak'. Na koji način emotivan, nije sasvim jasno; proteklih su dana iz SAD-a dopirale snimke euforičnih masa koje su razdragano slavile ubojstvo najtraženijeg svjetskog terorista.

Inače, na komemoraciju je pozvan i Obamin prethodnik George Bush, za kojeg mnogi primjećuju da je puno više učinio na planu hvatanja Bin Ladena. No Bush mlađi se preko svog glasnogovornika zahvalio na pozivnici, rekavši da u svojoj postpredsjedničkoj fazi preferira biti izvan medijske pozornosti.