FIDEL CASTRO

'Obama se ponaša kao da je vlasnik svijeta'

17.02.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Još uvijek glavni tajnik Komunističke partije Kube Fidel Castro pojavio se na televiziji nakon čak petosatne diskusije s grupom intelektualaca i pokazao neviđenu energiju i dobar izgled pa rekao: 'Ja se nisam nakrao kao moj vršnjak Hosni Mubarak koji je to činio uz pomoć Amerikanaca'

Prije nešto više od godinu dana magazin Paris Match je objavio fotoreportažu o Fidelu Castru, snimljenu u njegovoj rezidenciji u Havani, pod naslovom 'Fidel ne hrđa'.

Tvrdilo se u tom članku da za nekoga koga je svijet, a posebno SAD, već bio spreman sahraniti, bivši kubanski predsjednik (koji je tada imao 83 godine) uživa u nevjerojatno dobroj kondiciji.

Otada, Castro je napisao bar stotinu komentara u kubanskome tisku (redovno piše kolumnu u glasilu Partije Granma), objavio nekoliko knjiga i u više se navrata pojavio u javnosti ili na televiziji. Unatoč tomu, svaka je vijest o njegovom zdravstvenom stanju velika novost i odmah stiže na svjetske naslovnice, pogotovo uoči ključnoga VI. kongresa Komunističke partije, organizacije koju Castro još formalno vodi (u srpnju 2006. zbog bolesti je ovlasti prenio na mlađega brata Raúla). Očekuje se da će se na VI. kongresu KP-a Fidel Castro oprostiti od Partije, baš kao što će u povijest ući razlaz s nekim važnim postulatima kubanske socijalističke ekonomije (o čemu smo ovdje već pisali).

U utorak navečer, u povodu XX. Međunarodnog sajma knjige u Havani, Castro je opet nastupio pred kamerama, javlja dopisnik El Paísa iz Havane, potpuno svjež i ekstremno lucidan te oštar nakon pet sati vatrene diskusije s grupom domaćih i stranih intelektualaca.

Castro je govorio o povišenju cijene hrane i o klimatskim promjenama, temama koje ga često zaokupljaju u kolumnama, pa je dosta govorio i o revolucijama u Tunisu i Egiptu.

Diplomati u Havani, kao i mnogi u svijetu, pitaju se koja je zapravo prava uloga Castra u ovim trenucima i u kojoj se mjeri njegove misli podudaraju s reformističkim vjetrovima koje gura brat Raúl.

Ipak, Castro je izazvao pažnju zbog novog napada na američkoga predsjednika Baracka Obamu, za kojeg kaže da se ponaša kao da je vlasnik svijeta. Pozdravlja pad Hosnija Mubaraka, 'najvažnijeg američkog saveznika u arapskome svijetu', 'neprijatelja palestinskog naroda' i 'sukrivca Izraela u tom ugnjetavanju'.

Castro kaže da je temelj Mubarakove politike bila pljačka naroda i da mu je u tome SAD 'bezrezervno pomagao'.

'Hoće li nas Barack Obama htjeti uvjeriti u to da ništa nije znao o milijardama koje je Mubarak pokrao kad su mu Bijela kuća i Pentagon milijarde i poklanjale?', pita se karizmatični vođa, koji će 13. kolovoza napuniti 85 godina.