NASTAVAK NEPRIJATELJSTVA

Obama produljio američke sankcije Iranu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2009 08:21
  • Objavljeno 13.03.2009 u 08:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki predsjednik Barack Obama produljio je važenje sankcija protiv Irana koje su na snazi od 1995., utvrdivši da su potezi Teherana i dalje 'suprotni interesima SAD u regiji i iznimna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a', priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

Prema zakonu kojim su sankcije Iranu uvedene 15. ožujka 1995., one se automatski ukidaju ako ih se ne produlji prije godišnjice stupanja na snagu, pa je predsjednik Obama objavom u službenom listu i izvještavanjem Kongresa produljio njihovo važenje na godinu dana, nakon 15. ožujka 2009.

Kriza u odnosima SAD i Irana, izazvana akcijama i politikom vlade u Teheranu, zbog koje su sankcije uvedene prije 14 godina još nije riješena, navodi se u priopćenju.

"Akcije i politika iranske vlade suprotne su interesima SAD u regiji i predstavljaju stalnu neuobičajenu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD", ističe Obama, dodajući kako je zbog toga utvrdio da je nužno odgovoriti na tu prijetnju produljenjem sankcija.

Od Islamske revolucije, krize s taocima i prekida diplomatskih odnosa 1979. godine, SAD su uvele široke sankcije protiv Irana.

Nakon toga Washington je uvodio dodatne sankcije optužujući vladu u Teheranu da razvija nuklearno oružje i sponzorira terorizam, što Iran uporno niječe.

Obama je ranije izrazio spremnost za izravne pregovore s Iranom, uz uvjet da na pruženu ruku Teheran uzvrati "otvaranjem šake", odnosno koracima za obnovu povjerenja.

Vijeće sigurnosti UN-a je u prosincu 2006. uvelo sankcije Iranu zbog odbijanja da prekine program obogaćivanja urana, za koji Međunarodna agencija za atomsku energiju nije mogla potvrditi da je isključivo mirnodopske namjene.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je početkom ožujka kako SAD još ne razmatra ukidanje sankcija Iranu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!