2012. U SAD-U

Obama predložio proračun od 3730 milijardi dolara

14.02.2011 u 19:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu podnio prijedlog proračuna za 2012. godinu vrijedan 3730 milijardi dolara, kojim se dugoročno predviđa stavljanje deficita pod nadzor, kroz smanjenje potrošnje i povećanje poreza

'Prijedlogom proračuna ispunjavam obećanje da ću prepoloviti deficit do kraja prvog mandata i dovodim nas na put da plaćamo ono što potrošimo do sredine desetljeća. Za početak pozivam na zamrzavanje domaće potrošnje u idućih pet godina, čime će se ostvariti uštede od 400 milijardi dolara', rekao je Obama predstavljajući prijedlog proračuna. Istakao je da novi proračun sadrži 'teške odluke i žrtve', ali većina predviđenih rezova planirana je tek nakon završetka njegovog prvog mandata.

Sveukupno, Obama predlaže smanjivanje deficita za 1100 milijardi dolara u idućih deset godina, iako će promjene koje predlaže zapravo povećati deficit ove i iduće godine. Obama predviđa da će proračunski deficit doseći rekordnih 1650 milijardi dolara ove godine, a potom se oštro spustiti na 1100 milijardi dolara u 2012., uz očekivani napredak gospodarstva, uštede u sustavu socijalne sigurnosti i veće porezne prihode.

Dvije trećine od predviđenih 1100 milijardi dolara ušteda trebalo bi se ostvariti kroz smanjenje potrošnje, uključujući petogodišnje zamrzavanje rashoda na mnogim domaćim programima, što znači i zamrzavanje plaća za većinu saveznih službenika. U tom je kontekstu Obama najavio i da će se država riješiti 14.000 nepotrebnih zgrada, parkirališta i drugih objekata. Preostala trećina ušteda ostvarila bi se povećanjem poreza, uključujući i ograničavanje poreznih olakšica za najveće porezne obveznike.

Predstavljajući svoj prijedlog, Obama je najavio da će se prekomjerna potrošnja ograničavati na svim područjima - kod domaće potrošnje, obrane, zdravstvene skrbi i poreznih olakšica i poticaja. Posebno je naglasio da će "proračun Pentagona biti smanjen za 78 milijardi dolara", te da će biti ukinute porezne olakšice za naftne kompanije.

Čelnik republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, kritizirao je u ponedjeljak Obamin prijedlog, rekavši da proračun ograničava rashode na "potpuno neodrživim" razinama. "Predsjednik govori kao netko tko shvaća da je potrošnja izmakla nadzoru, ali njegove riječi do sada nisu pratila djela", rekao je McConnell u priopćenju.

"Amerikanci ne žele zamrznuti potrošnju na neodrživim razinama. Oni žele rezove, dramatične rezove. A ja se nadam da će predsjednik surađivati s nama kako bi ih uskoro ostvarili", dodao je McConell.

Obamin prijedlog proračuna od 3730 milijardi dolara, koji će sigurno doživjeti promjene u Kongresu, manji je za 2,4 posto u odnosu na previđenu potrošnju u sadašnjoj proračunskoj godini.

Obamin plan smanjenja proračunskog deficita znatno je manji od 4000 milijardi dolara rezova, koje je u svom prosinačkom izvješću predložila dvostranačka komisija za deficit, koja je istakla da se stvarni napredak ne može postići bez rješavanja pitanja tri velika programa socijalne skrbi - Medicare, Medicaid i Socijalne sigurnosti, te potrošnje za obranu.

Obama je koncentrirao rezove na jednu desetinu proračuna koji pokriva većinu domaćih agencija, predvidjevši 400 milijardi dolara ušteda s pet godina zamrzavanja rashoda u tom području na razinu iz 2010., dok bi neki programi doživjeli i znatnije rezove.

Republikanci, koji su preuzeli nadzor nad Predstavničkim domom Kongresa u studenom i povećali broj zastupnika u Senatu, dijelom i na račun nezadovoljstva birača s ogromnim deficitom, nazvali su Obamine napore previše bojažljivim. Oni traže zamrzavanje potrošnje na razinama iz 2008. godine, prije no što je došlo do velikog povećanja rashoda u nastojanju da se suzbije recesija.

Obamin projicirani deficit od 1650 milijardi dolara za tekuću godinu, bit će nominalno najviši koji je ikada zabilježen, i nadmašit će 1410 milijardi dolara deficita iz 2009. On bi predstavljao 10,8 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) SAD-a, što je najviša razina nakon deficita iz 1945. koji je iznosio 21,5 posto BDP, zbog teškog zaduživanja u Drugom svjetskom ratu.

Prijedlog proračuna za 2012. predviđa ukupno 7210 milijardi dolara deficita u narednih deset godina, s time da na godišnjoj razini neravnoteža između prihoda i rashoda nikada ne bi pala ispod 607 milijardi dolara, što premašuje rekordni deficit od 458,6 milijarde dolara iz 2008., koji je Obama naslijedio kod preuzimanja dužnosti od predsjednika George W. Busha. Dužnosnici administracije predviđaju da će deficit biti smanjen na održivih 3,2 posto BDP-a do 2015., odnosno na trećinu od projicirane neravnoteže za ovu godinu.