VIŠE LOVE ZA RATOVE

Obama predlaže proračun od 3800 milijardi dolara

01.02.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak Kongresu planira predati prijedlog proračuna za 2011. vrijedan 3800 milijardi dolara, u kojem se predviđa izdvajanje milijardi dolara za borbu s visokom nezaposlenošću i pomoć srednjoj klasi, izvješćuje u ponedjeljak The Washington Post

Administracija istodobno predviđa da će raskorak između proračunskih prihoda i rashoda u ovoj fiskalnoj godini, koja završava 30. rujna, doseći rekordnih 1600 milijardi dolara, dok će u fiskalnoj 2011. manjak pasti na 1300 milijardi dolara, navodi Bloomberg News.

Administracija planira smanjiti financiranje tisuća programa, te povećati poreze bankama i bogatima kako bi ublažila ogromni proračunski deficit, kazali su kongresni i drugi izvori za Post.

Kako bi se potaknulo zapošljavanje, Obama predlaže ulaganje najmanje 100 milijardi dolara u porezne olakšice za male poduzetnike, programe socijalne sigurnosti te za državne i lokalne vlade.

Kako bi umanjio deficit, Obama će nametnuti nova davanja nekim od najvećih banaka i pustiti da istekne važenje poreznih olakšica za obitelji koje zarađuju više od 250,000 dolara godišnje, uz trogodišnje zamrzavanje oko 17 posto proračunske potrošnje na domaće programe koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost.

Nacrt proračuna za 2011. ponavlja Obamine najveće ambicije iz prvoga proračuna, uključujući skupu reformu zdravstva, dramatično proširenje saveznog programa za kreditiranja studenata i dalekosežni zakon o klimatskim promjenama, kazali su kongresni izvori.

No, unatoč uvjerljivoj većini Obaminih demokrata u parlamentu, sve te tri inicijative zaustavljene su u Senatu, gdje se koncentrira utjecaj posebnih interesa na američku politiku, odnosno utjecaj korporacija koje gotovo u cijelosti financiraju predizborne kampanje američkih političara.

Izglasavanje tih ključnih zakona iz Obaminog programa, politički analitičari smatraju krajnje neizvjesnim.

Prema navodima dužnosnika Pentagona, koje citira CNN, ministar obrane Robert Gates u nacrtu novog proračuna će tražiti 708 milijardi dolara, uključujući i za finaciranja ratova u Iraku i Afganistanu, što je 44 milijarde dolara više nego u proračunu za 2010., koji iznosi 664 milijarde dolara.