'DIPLOMATSKI GAF'

Obama pogrešnom čovjeku čestitao Dan državnosti BiH

29.11.2014 u 16:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću Dan državnosti BiH 25. studenog te izrazio očekivanje da ova zemlja nastavi euroatlantske integracije, premda Ivanić kao i svi drugi srpski dužnosnici ne priznaju taj datum kao državni praznik, a ulazak u NATO uvjetuju ulaskom Srbije u savez

Na službenoj internetskoj stranici Predsjedništva BiH tek je u petak objavljeno pismo američkog predsjednika, a mediji u BiH u subotu su ocijenili taj potez diplomatskim apsurdom i gafom.

'Poštovani gospodine predsjedniče, iznimno mi je zadovoljstvo čestitati Vama i građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti, 25. studenoga'
, stoji u Obaminu pismu Ivaniću koji trenutačno predsjeda tročlanim državnim vrhom.

Obama je opetovao snažnu potporu svoje zemlje bosanskohercegovačkoj euroatlanstkoj budućnosti.

Ivanić, srpski član BiH Predsjedništva, nije nazočio nedavnom prijamu u povodu Dana državnosti koji su u Sarajevu organizirali njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Dragan Čović i Bakir Izetbegović u spomen na prvo zasjedanje zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBIH) koje je 25. studenog 1943. održano u Mrkonjić Gradu.

'Moje mišljenje je da sve dok se ne donese zakon o državnim praznicima na razini BiH nema temelja da se bilo koji dan obilježava i s tog stajališta ja ne vidim temelj za obilježavanje 25. studenoga', rekao je nedavno Ivanić.

On se i vrlo jasno odredio da članstvo BiH u NATO savezu isključivo ovisi o potezima Srbije u tome pravcu.

'Moj stav je da se o NATO-u može razgovarati tek kad Srbija uđe u taj savez', kaže Ivanić.

Najutjecajniji internetski portal u BiH Klix.ba je objavljivanje čestitke američkog predsjednika nazvao diplomatskim apsurdom i gafom. Objasnili su da ta čestitka ne bi bilo neobična da nije objavljena tri dana poslije državnog praznika, ali i činjenice da je Ivanić propustio prijam za Dan državnosti koji je organiziran u Predsjedništvu BiH, te odlučio da praznik neće ni obilježiti.