KORAK PREMA LEGALIZACIJI

Obama ozakonio medicinsku marihuanu u 14 država

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2009 13:01
  • Objavljeno 20.10.2009 u 12:59
medicinska marihuana

medicinska marihuana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki ministar pravosuđa Eric Holder u ponedjeljak je izdao uputstvo saveznim tužiteljima da odustanu od progona u predmetima vezanim uz pacijente koji koriste marihuanu u medicinske svrhe, što zagovornici reforme kriminalizacije droga tumače kao prvi korak prema legalizaciji marihuane.

Holder je u uputi naveo da se u 14 saveznih država koje dozvoljavaju medicinsku uporabu marihuane, tužitelji trebaju usredotočiti samo na slučajeve trgovaca drogom visokog ranga, perače novca i ljude koji koriste državne zakone kao zaštitu za posao s drogom.

Potez ministarstva pravosuđa uslijedio je dan nakon što su u Senatu demokrati predložili zakon kojim bi se otklonio višestruki nerazmjer u kažnjavanju za posjedovanje kokaina u čvrstom obliku (crack) u odnosu na kokain u prahu, koji ima rasnu konotaciju jer je crack dominantna droga crnačkog stanovništva.

U Predstavničkom domu Kongresa u proceduri je prijedlog zakona kojim bi se osiguralo savezno financiranje za besplatne igle ovisnicima, što je odavno standard u svim razvijenim zemljama.

Takve zakonske mjere u predizbornoj kampanji zagovarali su predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden, najavljujući istodobno oštriji progon nasilnog kriminala i prodaje droge djeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi