PIŠEM TI PISMO

Obama niječe 'deal' sa Medvedevim

04.03.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da napis u The New York Timesu o svojem pismu ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu "netočno karakterizira pismo", zanijekavši da je nudio "uslugu za uslugu" u vezi s proturaketnom obranom u istočnoj Europi i zaustavljanjem Irana u razvoju projektila dugog dometa.

The New York Times je u utorak izvijestio da je Obama u tajnom pismu Medvedevu rekao da bi Washington mogao odustati od proturaketnog štita u istočnoj Europi ako bi se Moskva pridružila pritiscima na Iran da odustane od razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila dugog dometa.

"Mislim da napis u The New York Timesu ne karakterizira točno pismo. Riječ je o pismu koje govori o nizu pitanja ... od nuklearne neproliferacije, do više zajedničkih sigurnosnih interesa duž afganistanske granice, o terorizmu", rekao je Obama.

Međutim, potvrdio je da je u pismu naveo "isto što govori i javno", a to je da "u mjeri u kojoj se ublaži predanost Irana nuklaernom oružju, to umanjuje pritisak za obranom od projektila".

Naglasio je također da sustav obrane od projektila nije usmjeren prema Rusiji, već prema Iranu, te da on treba zaštititi Europu i SAD od "iranske, a ne ruske prijetnje".

Istodobno je izrazio puno jamstvo SAD-a i NATO-a sigurnosti Poljske i Češke, gdje bi taj sustav trebao biti razmješten, kao i sigurnosti drugih članica NATO-a.

Obama je kazao da dobro komunicira s Rusima te da je Medvedevu također poručio kako SAD treba "resetirati" (početi nove) odnose s Rusijom, s kojom su mu interesi zajednički, kao što su nuklearna neproliferacija, terorizam i svjetska gospodarska kriza.

"Nadam se da naši odnosi mogu biti konstruktivni, utemeljeni na međusobnu poštovanju i zajedničkim interesima te da možemo napredovati", rekao je Obama.

Za vlade predsjednika Georgea W. Busha Moskva se oštro protivila raspoređivanju američkog proturaketnog štita u Europi, doživljavajući ga kao prijetnju Rusiji, a ne Iranu, kako je tvrdio Washington.

Neimenovani američki dužnosnici, na koje se poziva NYT, objasnili su da prijedlog nije sročen u obliku ponude, već prije kao poziv Moskvi da prihvati američku strategiju prema Iranu. Američki list piše kako je namjera pisma, po neimenovanu američkom dužnosniku, bila gotovo ultimativna. Poruka je bila "ili ćete s nama ili zašutite", a ne kao mogućnost da Rusi kažu "pa dobro, pokušat ćemo".

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev
izjavio je u utorak u Madridu, reagirajući na članak u New York Timesu, da je povezivanje pregovora o američkom planu proturaketnog štita u Europi i iranske prijetnje "konstruktivan korak".