NERVOZA ZBOG TRUMPA

Obama i europski čelnici čvrsto uz NATO i za sankcije Rusiji

18.11.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Na svom prvom susretu nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, američki predsjednik na odlasku Barack Obama i europski čelnici u petak su se zavjetovali da će održati suradnju u NATO-u i obećali da će zadržati sankcije protiv Rusije, prenosi AFP

Tijekom predsjedničke kampanje Trump je doveo u pitanje sam 'sigurnosni štit' američkih saveznika koji pod NATO-om traje već punih 70 godina.

Nije se libio poručiti niti da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi ili nuklearnog sporazuma s Iranom, a bojazan je izazvao i zbog izrazite sklonosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je anketirao ukrajinski Krim i umiješao se u sukob na istoku Ukrajine te pruža vojnu potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Na razgovorima u Berlinu nervozni europski partneri željno su od Obame željeli čuti da se SAD neće udaljiti od Europe. Obama i čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Španjolske 'složili su se oko potrebe da zajedničkim snagama rade kako bi transatlantska agenda išla naprijed'.

To između ostalog znači i 'pobrinuti se da se sukobi u Siriji i istočnoj Ukrajini okončaju diplomatskim putem', stoji u priopćenju Bijele kuće.

Čelnici su istaknuli 'važnost nastavka suradnje kroz vojne institucije, uključujući i NATO'. Osvrnuvši se na Siriju i ukrajinsku krizu, Obama je izrazio nadu da će Trump 'biti voljan suprotstaviti se Rusiji tamo gdje zastranjuje i odstupa od naših vrijednosti i međunarodnih normi'. Kazao je da je Rusija vojna supersila s 'utjecajem po cijelom svijetu' i upozorio Trumpa da ne podlegne iskušenju da s 'Rusijom sklopi neke dogovore' koji bi mogli 'u pogodno vrijeme' naštetiti malim zemljama.

Obama također nije zaboravio istaknuti i važnost ujedinjene Europe i pozvao čelnike da ne uzimaju 'zdravo za gotovo' transatlantske veze izgrađivane tijekom više desetljeća.

'EU je i dalje jedno od najvećih političkih i gospodarskih postignuća na svijetu koje se ne smije uzeti zdravo za gotovo', rekao je Obama. Po njegovom sudu, 'postignuća kojima svjedočimo na kontinentu, za razliku od podijeljene Europe u prošlom stoljeću, nas podsjećaju koliko je važno da zajedno radimo'.

Napuštajući Berlin, kako bi u Limi sudjelovao na summitu azijsko-pacifičkih čelnika, Obama je posebne riječi hvale uputio kancelarki Angeli Merkel i pritom priznao da će 'na svojim ramenima nositi težak međunarodni teret'.

'Želio bih kad bih joj taj teret mogao malo olakšati. Ali snažna je ona', kazao je Obama prilikom svog šestog službenog posjeta Njemačkoj.