AUSTRIJANCI JEDINSTVENI

O pristupu Hrvatske u EU neće biti referenduma

04.10.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Austrija podupire hrvatski put u Europsku uniju i o pristupu Hrvatske u EU Austrijanci se neće izjašnjavati na referendumu, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger u Novinarskom satu na Austrijskoj javnoj televiziji ORF

"Nitko u Austriji ne zahtijeva referendum glede pristupa Hrvatske u Europsku uniju. U to sam uvjeren na temelju dijaloga koji stalno vodim s narodom", rekao je šef austrijske diplomacije Michael Spindelegger. Međutim, kad se radi o Turskoj već je dogovoreno da će se austrijski narod o pristupu Turske u Europsku uniju izjasniti na referendumu. "To je drugačiji koncept", kazao je Spindelegger.

U Austriji se ulasku Turske u Europsku uniju posebno protivi krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) i zahtijeva provođenje referenduma.

Austrijanci snažno zagovaraju pristup Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Spindelegger i dodao: "Dobro je da joj skoro pristupi". Posebno je pozdravio nastavak pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije, kazavši: "To će biti pozitivna motivacija i poticaj drugim državama u regiji da ne posustaju s reformama".

Austrija ima dobru suradnju sa svim državama i u njezinom je interesu da se nastavi "balkanski proces", dodao je ministar.

Spindelegger je pozdravio i irsko prihvaćanje Lisabonskog ugovora, označivši ga kao "veliki korak", ali, kako je rekao, još predstoji da ga potpišu predsjednici Poljske Lech Kaczinsky i Češke Vaclav Klaus.

"Ti formalni koraci trebali bi se obaviti još ove godine kako bi naredne mogao stupiti na snagu, a u velikom je interesu svih nas da Poljska i Češka što prije ratificiraju Lisabonski ugovor", zaključio je austrijski ministar Spindelegger