'zajednički neprijatelj'

O napadu na Izrael oglasio se i nesuđeni iranski princ Reza Pahlavi

14.04.2024 u 04:39

Bionic
Reading

Sin posljednjeg iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija i nesuđeni prijestolonasljednik Reza Pahlavi oglasio se na društvenoj mreži X povodom iranskog napada na Izrael

'Godinama sam govorio da su sudbine Iranaca i Izraelaca jedinstveno isprepletene. Imamo zajedničke nade za mir, ali to nam uskraćuje zajednički neprijatelj: Islamska Republika. Ovaj režim predstavlja egzistencijalnu prijetnju i Iranu i Izraelu, koja će trajati sve dok je ovaj režim na vlasti', napisao je na X-u.

Uoči samog napada napisao je također kritičku objavu režima u Iranu.

'Dok narod Irana, nadahnut našom poviješću, traži miran suživot sa svim narodima, islamski režim koji je naš narod uzeo kao taoca 45 godina traži destruktivni kaos. Ali Hamenei pokušava započeti rat kako bi spasio svoj propali režim. Ali ovo nije rat koji naša nacija želi. Iranci su jasno dali do znanja: kriminalna mafija koja okupira Iran ne predstavlja našu naciju, naše vrijednosti ili naše težnje. Put do trajnog mira i sigurnosti na Bliskom istoku je podrška narodu Irana koji se bori da povrati našu zemlju i mjesto koje nam pripada u svijetu. Pozivam naše prijatelje u regiji i zapadne sile da prihvate ovo, trajno rješenje za našu regiju i osnaže iranski narod, svoje saveznike za mir', napisao je ranije u subotu.

  • +4
Princ Reza Pahlavi Izvor: EPA / Autor: LUCAS DOLEGA

Pahlavi je najstariji sin pokojnog iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija, a sve do Iranske revolucije 1979. nazivali su ga prijestolonasljednikom te države. Diplomirao je na sveučilištu u Americi, gdje je i nastavio živjeti s obitelji u egzilu kao vođa oporbene skupine, samozvanog Nacionalnog vijeća Irana, i poznat je kao otvoreni zagovornik demokracije te kritičar vlade Islamske Republike Iran.