RUŠENJE UGLEDA

O kaosu i interesnim mrežama na HRT-u oglasili se sindikati

02.08.2016 u 16:54

Bionic
Reading

Koordinacija sindikata HRT-a u funkciji Radničkog vijeća dala je svoje izdvojeno mišljenje na aktualna događanja na HRT-u naglašavajući kako 'nastala situacija nanosi veliku štetu u smislu ugleda, ostvarivanju javnih obveza i poslovanju HRT-a' te da medijska 'nadmudrivanja' i prepoznavanje interesnih strana svakako pridonose toj šteti.

'Koordinacija sindikata se ne želi uplitati u pravne ni političke procese koji se odnose na pravni problem imenovanja vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a ili privremenog upravitelja HRT-a u situaciji koju Zakon o HRT-u nije predvidio', navodi se u priopćenju u kojem se ističe i da trenutačni sporovi i medijski rat oko eventualnog produljenja mandata vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniše Kovačića ili imenovanja privremenog upravitelja Marija Raguša dodatno urušavaju ugled javne radiotelevizije.

'Želimo istaknuti Vladi RH, sudskoj vlasti i cjelokupnoj javnosti da je šteta učinjena HRT-u ustvari šteta učinjena kulturi i razvoju demokracije, odnosno uljuđenosti u Republici Hrvatskoj. Svjesni smo visokog i rastućeg utjecaja političkih i drugih interesa na stanje i upravljanje u HRT-u, pogotovo u situaciji nedostajućeg stabilnog vodstva, a s druge strane HRT svoju javnu djelatnost može uspješno obavljati jedino pod uvjetom da se ti utjecaji smanje. Zbog takvih utjecaja povjerenje građana u javnu medijsku uslugu, koju im treba pružiti HRT, drastično opada', navodi Koordinacija sindikata.

Ističu da se upravljanje HRT-om ne bi se smjelo mijenjati sa svakom promjenom političke opcije na vlasti jer to 'blokira HRT u obavljanju djelatnosti zbog koje je osnovan', a tu zadaću, kako ističu, ne može obavljati ako se dovodi u zavisan položaj u odnosu na vlast i političke ili druge centre moći.


'Da bi HRT postigao (ili vratio) respektabilni položaj u medijskom okruženju nužna je stabilnost i kontinuitet poslovnog i programskog upravljanja. Takvo upravljanje ne treba biti ni 'desno' ni 'lijevo', ni 'naše' ni 'vaše', nego stručno, profesionalno, otvoreno i pošteno'.

Koordinacija naglašava i da HRT ne obavlja svoju djelatnost radi stjecanja dobiti što bi 'trebalo biti jasno i radnicima HRT-a, a pogotovo osobama koje upravljaju HRT-om, odnosno onima koji nadziru njegovo poslovanje'.

Nadzorni odbor (NO) upravo je na stjecanju dobiti HRT-a temeljio svoj prijedlog Trgovačkom sudu za imenovanje privremenog upravitelja, nakon što sadašnjem v.d-u Siniši Kovačiću u rujnu istekne mandat.

S druge strane, Koordinacija sindikata je reagirala i na nedavna priopćenja i dopise reprezentativnih sindikata HRT-a – Samostalnog sindikata radnika HRT-a i Sindikata Tehnike HRT-a, ali i v.d. ravnatelja Vladi i Ministarstvu kulture u kojima se, između ostaloga, navodi da NO imenovanjem privremenog upravitelja preko Trgovačkog suda 'želi inicirati preuzimati preuzimati upravljanje nad HRT-om'.

"Koordinacija sindikata ima povjerenja u neovisnost sudbene vlasti. Ako se određeni sud smatra nadležnim za donošenje odluke o razrješavanju nastale situacije, smatraju da se tom sudu treba prepustiti donošenje odluke bez ikakvih pritisaka drugih stupova vlasti u demokratski ustrojenoj državi. Ako bilo tko smatra da je taj sud pogriješio u svojoj odluci, pravni sustav Republike Hrvatske mu omogućuje provjeru ispravnosti te sudske odluke na višim razinama sudske vlasti", ističe Koordinacija sindikata koja apelira na sve sudionike 'pa i na svoje kolege iz dva reprezentativna sindikata, da ne zbunjuju javnost unošenjem elemenata u javnu komunikaciju koji nemaju veze s problemom s kojim se HRT suočio'.

Iza izdvojena mišljenja Koordinacije sindikata HRT-a stoje Sindikat novinara Hrvatske – podružnica novinara i medijskih radnika HRT-a, Sindikat radiotvdifuzije – gospodarstvo, Sindikat trgovine – podružnica terenski djelatnici HRT-a, Sindikat RTV proizvodnje Hrvatske, Sindikat profesionalnih glazbenika HRT-a i SOMK – sindikalna podružnica slike i tona HRT-a, a potpisuje ga predsjedavajući Koordinacijom sindikata Goran Bjelajac.