STIPE MESIĆ:

O Hrvatima bi govorili kao o Tračanima, Ilirima i Keltima

21.07.2009 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, u povodu letaka koji su se uoči njegova sutrašnjeg posjeta Njemačkoj pojavili u nekoliko crkava u Muenchenu, izjavio je u Zagrebu da ne želi ulaziti u polemike, ali da ne zna zašto se u to miješa crkva, te naglasio kako on ne brani komunizam, već traži da se razdvoji antifašizam koji je bio 'borba protiv okupatora' i bez kojeg ne bi bilo Hrvatske.

U nekoliko crkava u Muenchenu, naime, prošlu nedjelju dijeljeni su letci s pozivom na prosvjede protiv predsjednika Stjepana Mesića pod nazivom Odzvonilo je, a predsjednik Mesić u njima je opisan kao "komunist i neokomunist". Mesić u srijedu boravi u Munchenu gdje će na poziv BMW zaklade Herbert Quandt održati govor o uključivanju RH u EU. Mesić je u utorak u svom Uredu nakon svečane prisege novih sudaca Ustavnoga suda na molbu novinara da prokomentira pojavu tih letaka u Muenchenu naglasio kako on "ne brani nikakav komunizam".

"Pa tko u ovoj zemlji želi uspostaviti komunizam. Koja stranka danas u Hrvatskoj želi uspostaviti komunizam. Tko traži da se bilo koji dio te povijesti ponovno vrati. To nitko ne traži", rekao je i dodao kako on traži "da se razdvoji antifašizam koji traje od 1941. do 1945". "Dakle, on je čist. To je borba protiv okupatora, borba za nacionalno oslobođenje", rekao je Mesić i dodao kako je i u tom ratu, kao i u svakom, bilo pojedinačnih zločina. "Ali, sama antifašistička borba je čista i bez antifašističke borbe Hrvata danas ne bi bilo", istaknuo je.

Vratila bi se kraljevina Jugoslavija, kralj Petar II. Karađorđević i njegov ministar obrane Draža Mihajlović, rekao je. "A vi onda možete zamisliti što bi se dogodilo s Hrvatima da nisu bili u antifašističkoj borbi. (...) Jedna trećina Hrvata bi pobjegla, jednu trećinu bi pobili, a trećina bi se asimilirala", nastavio je. "Danas bi o Hrvatima govorili kao o povijesnoj činjenici, kao o Tračanima, Ilirima i Keltima. Ali to neki jednostavno ne mogu razumjeti. I svećenici bi to morali razumjeti. Nasreću, neki razumiju, a nažalost neki ne", rekao je.

NDH je bila pogrešna strana i ne može onaj koji je izgubio rat koji je u svojoj ideji i izvedbi imao zločin sada biti proglašen patriotom, pobjednikom, dodao je. "Nikakvi svećenici koji slave rođendan Ante Pavelića, koji je prodao pola Hrvatske, ne mogu vratiti niti NDH ni Antu Pavelića", naglasio je. "Ne znam zašto se Crkva u to miješa. Jer ako se neki letci dijele u crkvi i neki svećenici pozivaju na demonstracije, oni na to imaju pravo kao građani, ali ne u okvirima crkve", rekao je Mesić i dodao kako se u okvirima crkve "radi nešto drugo i to bi svećenici na kraju morali znati".

Ured predsjednika Republike o slučaju je obavijestio Apostolsku nuncijaturu u Zagrebu. U nuncijaturi je u utorak Hini objašnjeno da je njihov stav ne davati komentar.