NOVOSTI U REGIJI

Nvidia predstavila budućnost PC grafike

07.04.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Nvidia je ovog petka u Zagrebu predstavila niz tehnoloških noviteta koje kompanija planira donjeti na naše tržište

Gaming kao industrija jedan je od najjačih biznisa na svijetu i Nvidia je toga i te kako svjesna. Na nedavno održanoj presici hrvatskim je novinarima predstavljen niz proizvoda koji će obilježiti budućnost mobilnog i PC gaminga. Kao što se i dalo pretpostaviti,  predstavljeni su noviteti na području PC gaming grafike, čipova koji dolaze na mobilne platforme, kao i nove serije gaming laptopa. Makar trenutno ne smijemo ići sa svime u detalje, spomenuti ćemo samo kako će zahvaljujući novitetima koje Nvidija donosi, granica između PC i mobilnih platformi polako nestajati.

 

 

 

U centralnom fokusu ove prezentacije dobrim je dijelom bio promoviran koncept Nvidia Shielda, te njegovih streaming mogućnosti. Makar iskreno ne vidim mandatorne razloge za njegovu primjenu, opcije koje nudi omogućiti će igračima diljem svijeta da prošire spektar načina na koji igraju omiljene video igre. Streamanjem na televizor bez potrebe za kablovima, pa čak i igranje android touchscreen igara bez potrebe za touchscreenom stvari su koje bi vas mogle ponukati da Shield kupite nakon što stigne u Hrvatsku.

 

 

 

Kada smo već kod mobilnih platformi, demonstrirana je i Tegra K1, mobilni čip koji će uskoro poništiti vidljive granice između kućnog i mobilnog gaminga. Tegra K1 među ostalim i podržava DirecX 12, te ima strukturu vrlo sličnu onoj koju nalazimo u desktop PC-ima. Ovo će omogućiti developerima da puno lakše proizvode naslove koji rade na više platformi bez nužnog downgradeanja. Naravno, to "sljubljivanje" svijetova nešto je što se tek treba dogoditi, a sama Tegra K1 će se zbog toga morati proširiti izvan domene gore spomenutog Shielda, Ouye i par tableta.

 

 

 

 

Za kraj, predstavljen je novi niz monitora sa G-Sync tehnologijom koja, kao što vjerojatno znate, uspješno eliminira čuveni screen tearing iz vaših omiljenih igara. Konkretno, uskoro bismo na našem tržištu trebali vidjeti daleko veći broj PC monitora koji koriste ovu tehnologiju. što su zaista dobre vijesti.