IRANSKI MINISTAR IZJAVIO

Nuklearno oružje donosi samo nesreću

06.12.2010 u 15:51

Bionic
Reading

'Nuklearno oružje donosi samo nesreću i u svijetu bi bilo bolje bez takva oružja', rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova

'Mislim da moramo ozbiljno raditi na pitanju nuklearnog razoružanja', dodao je Manušer Motaki, na dan kad su u Ženevi počeli pregovori o iranskom nuklearnom programu. 'Nuklearno oružje ne rješava nijedan problem. Ono samo donosi nesreću', dodao je.

'Mislim da sve zemlje u svijetu trebaju ići dalje na području nuklearnog razoružanja. To je najbolje jamstvo sigurnosti', rekao je na početku dvodnevna posjeta Ateni.

Pregovori šestorice i Irana počeli su u ponedjeljak u Ženevi radi obnove dijaloga o nuklearnom programu prekinuta prije 14 mjeseci, u napetu ozračju nakon što je Teheran objavio da kontrolira cijeli ciklus proizvodnje nuklearnog goriva.

Švicarska je domaćin dvodnevnih pregovora Iranaca, šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) i EU-a koji ima ulogu posrednika.

Teheran je u nedjelju objavio da je proizveo prve količine koncentriranog uranija (yellowcake) koji služi u proizvodnji obogaćena uranija, što pojačava zabrinutost Zapada.