enterovirus

Zaražena beba iz Bjelovara i dalje u teškom stanju, drugo dijete stabilnije

23.06.2023 u 20:37

Bionic
Reading

Novorođenče iz Bjelovara oboljelo od enteroviroze, koje se nalazi u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u teškom je općem stanju i sve ostalo je teško predviđati. Drugo dijete je u nešto stabilnijem stanju, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti

Enterovirus je u principu blaga bolest, međutim u određenim okolnostima može izazvati teške kliničke slike, kazao je Barušić i dodao da se teško kliničko stanje javlja kod onih koji su oslabljenog imuniteta kao što je slučaj kod novorođenčeta.

'Inače, spektar kliničkih slika odnosno te pojavnosti je različit od onih asimptomatskih do blagih febrilnih stanja, različitih osipnih formi i bolesti, pa čak i do onih najtežih u ovom slučaju, dakle miokarditisa, odnosno meningitisa, odnosno i nesustavnih manifestacija virusne infekcije', kazao je Barušić u Dnevniku HRT-a. Istaknuo je da se virus osobito prisutan u kasno proljetno, ljetno i ranojesensko doba, od travnja pa do listopada i studenog.

Međutim, kaže, sporadični slučajevi su prisutni tijekom cijele godine i u tom kontekstu on može izazvati različite kliničke slike u svim dobnim skupinama. Dodao je da je to češće kod mlađih nego kod starijih osoba. Prijenos bolesti je fekalno-oralnim putem, a može biti i izravni kontakt. Teško mu je, kaže, komentirati put prijenosa, odnosno ishodišnu oboljelu osobu. To je kaže, na epidemiološkoj službi, ali i da se takve stvari mogu događati te da je na osobama javno zdravstvenih ustanova da se ispitaju sve okolnosti i poduzmu sve mjere posebno na mjestima gdje su se pojavila oboljenja.

Odgovarajući na pitanje je li prva oboljela osoba, koja je došla u oba rodilišta, bilo da je riječ o nekome od osoblja, pacijenata ili posjetitelja, mogla primijetiti neke simptome na sebi i reagirati na vrijeme, Barušić je kazao da je osoba mogla imati simptome bolesti različite težine.

  • +9
Bolnica Sveti Duh Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

S druge strane, mogla je biti i asimptomatska, što je otežavajuća okolnost u cijeloj situaciji. Oporavak novorođenčadi je dugotrajniji, a što su teže kliničke slike to oporavak može trajati tjednima i on je na koncu i neizvjestan, izjavio je Barušić. Opisao je da blagi oblici bolesti prolaze, nakon ambulantnih pregleda se osobe liječe doma, a tek manji dio samo zahtijeva bolničko liječenje te je prognoza najvećim dijelom dobra.