spor oko imena

Novo zaoštravanje odnosa: Prijedlog Atene je 'Gornjamakedonija', Makedonci uzvraćaju prosvjedom

05.03.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Grčka vlada predložila je u nedjelju u nacrtu sporazuma da novo ime za Makedoniju bude 'Gornjamakedonija', čemu se protive stanovnici bivše jugoslavenske republike te su isti dan u Skoplju održali antigrčke prosvjede

Grčki mediji pišu kako je Atena predložila složeno ime u formi jedne riječi koja se neće prevoditi na drugim jezicima, kao i da je protiv naziva 'Gornja Makedonija'.

Grčka ne prihvaća ni skraćenicu 'MK', ali je suglasna da ona glasi 'GO' ili 'GM'.

Prethodnih tjedana mediji su pisali kako je pet imena u igri kad je riječ o novom imenu Makedonije. Podsjetimo, riječ je o imenima Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija te Republika Makedonija (Skoplje).

Mediji u Grčkoj ističu kako se nakon uklanjanja spomenika Aleksandru Velikom sa skopskog aerodroma otvara put za ponovno zračno povezivanje dviju zemalja. Prvi let će nakon 12 godina najvjerojatnije biti diplomatski te će njime u Skoplje sredinom ožujka doputovati grčki šef diplomacije Nikos Kotzias.

  • +12
Prosvjed u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inače, istovremeno s objavljivanjem atenskog prijedloga u Skoplju je održan prosvjed podrške ustaljenom imenu Makedonije, na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Prosvjednici su zahtijevali rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija. Okupljeni Makedonci optužili su vladu i glavnu oporbenu stranku VMRO-DPMNE za izdaju nacionalnog interesa.

  • +2
Prosvjedi u Skoplju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prosvjede je organizirao pokret 'Mi smo Makedonija', a sudionici su se okupili kod spomenika Aleksandra Velikog na glavnom skopskom trgu.