TAJNO GLASOVANJE

Novinari izabrali urednika Slobodne, čeka se Pavićeva potvrda

01.07.2014 u 20:26

Bionic
Reading

Novinari Slobodne Dalmacije, njih 115 od ukupno 140, u utorak su birali svog novog glavnog urednika: nakon dva kruga tajnog glasanja povjerenje su dali Ivi Bonkoviću, dugogodišnjem uredniku u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji

Među tri ponuđena kandidata (uz Ivicu Ivaniševića i Roberta Žaju) Bonković je već u prvom krugu osvojio najviše glasova, no novinari okupljeni u Redakcijskom vijeću inzistirali su na još jednom krugu kako bi se situacija dodatno iskristalizirala. Na kraju je osvojio 71 glas, odnosno točno koliko mu treba za apsolutnu većinu računajući sve zaposlene u splitskom listu.

Prvo neposredno biranje glavnog urednika omogućeno je prošlogodišnjim usvajanjem statuta redakcije, kada je Vlada uvjetovala smanjenje PDV-a izdavačima formalnim uređenjem odnosa na relaciji poslodavci - novinari. Na dužnost glavnog urednika Bonkovića službeno tek treba imenovati uprava Slobodne Dalmacije, no očekuje se da neće biti previše problema jer su se novinari vrlo jasno izjasnili. U suprotnome, u pitanje bi mogao doći statut splitskog lista - a onda i visina PDV-a koju plaća njegov vlasnik.

Prije samog glasovanja, sva tri kandidata imala su odvojeno predstavljanje programa pred okupljenim novinarima. Po izvorima tportala, svi su se obećali zalagati za kadrovsko jačanje redakcije i njen fizički povratak iz Dugopolja u Split.