PUPOVAC O AKTIMA JNA

'Novim zakonom poništila bi se petogodišnja suradnja'

01.10.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je danas da bi se usvajanjem zakona o ništetnosti akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ i Srbije koji se odnose na Domovinski rat i hrvatske državljane, poništilo pet godina suradnje koja je, kazao je, donijela rezultate

'Ako Hrvatski sabor usvoji novi zakon koji će ništetnim proglasiti sve akte pravosudnih tijela i vojnih sudova JNA i bivše države koji se odnose na hrvatske državljane za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, ne bih želio pretpostavljati što Srbija može ili treba raditi, no jedno je sigurno – tim bi se zakonom poništilo pet godina suradnje koja je donijela rezultate. Zato ne vidim razlog iz kojeg bi to (suradnju) netko u ovom trenutku htio zaustaviti, pogotovo jer smo bili na tragu toga da se neke stvari riješe i da nema više straha. Sasvim sigurno ova situacija nije ugodna za prosječnog čovjeka i hrvatskog branitelja', kazao je danas u Varivodama na obilježavanju 16. obljetnice stradanja srpskih civila Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), odgovarajući na novinarsko pitanje o novom zakonu.

Pupovac je dodao da nije siguran koju vrstu posljedica taj zakon podrazumijeva, međutim, rekao je, sve što će se događati ovisit će samo o Srbiji.

Hrvatska je vlada u četvrtak Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Na pitanje može li Europska unija izvršiti pritisak na Hrvatsku da 'riješi ratne zločine', Pupovac je kazao da je to stvar međunarodnog prava te da tu vrijedi staro pravilo da kraljevstvo kraljevstvu ne može propisivati zakone.

Na traženje novinara Pupovac je komentirao i srbijansku optužnicu protiv Vladimira Šeksa i drugih te kazao da su znatno prije o njima razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica pravde Snežana Malović, te da mu nije jasno zašto prije nisu izašle u javnost i zašto se 'Sabor pretvorio u sredstvo za tu priču'.

Od predsjednika SNV-a novinari su tražili da komentira svoju izjavu koju je nedavno dao na jednoj lokalnoj televiziji - da simpatizira SDP. Pupovac je ustvrdio da je odavno poznato da su njegovi stavovi lijevi te da je povjerenjem u ovom trenutku bliži SDP-u.