STANJE JE ALARMANTNO

Novih tisuću vojnika spremno za borbu s vodom

17.02.2014 u 13:38

  • +7

Stanje na poplavljenim područjima.

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog iznimno teške situacije na poplavom ugroženim područjima, ministar obrane Ante Kotromanović dao je na raspolaganje dodatnih tisuću pripadnika Oružanih snaga

Vojska će imati na raspolaganju logističku potporu, transportna vozila i radne strojeve te helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u slučaju potrebe za hitnim evakuacijama.

U Sisačko-moslavačkoj županiji na terenu je već angažirano 400 vojnika koji su intenzivno radili na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u općini Lekenik, gdje je voda već ušla u mnoge kuće, priopćili su iz MORH-a.

Vodeni val na Savi sada se spušta prema Jasenovcu. Proglašeno je izvanredno stanje za područja Općine Lipovljani (Kraljeva Velika) i Općinu Jasenovac (Trebež i Bukovica). Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, na nasipu Trebež kontrolirano će se ispuštati višak vode.


Osim sisačkog kraja, poplave ugrožavaju i velikogoričko područje, zbog čega se tijekom vikenda sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije. Najugroženije je područje općine Orle i selo Čička Poljana.

S obzirom na to da se vodeni val iz Slovenije očekuje sutra, na tom području također se obavljaju pripreme za obranu od poplave.