pod nadzorom

U BiH nova 283 slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 11 osoba

26.08.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Nova 283 slučaja zaraze koronavirusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini u kojoj smrtnost od ovoga virusa čini tri posto po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području Federacije BiH testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2.

Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim županijama osim u Bosansko-podrinjskoj. Najveći broj zaraženih osoba je iz Sarajevske županije.

Istodobno u Republici Srpskoj u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe.

Najviše ih je s područja Banja Luke.

U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od covida-19, a u Federaciji BiH je takvih sedam ishoda.

Od pojave koronavirusa u BiH je zaraženo 18.609 osoba, te zabilježen 571 smrtni slučaj.

U Sarajevu su potvrđena nova 283 slučaja zaraze koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Imunolog Jasenko Karamehić izjavio je kako je trenutačni postotak smrtnosti od koronavirusa niži od svjetskog, ali je lošiji od susjednih zemalja.

U BiH smrtnost od koronavirusa iznosi tri posto, dok je svjetski prosjek 3,43. Po riječima imunologa Karamehića BiH se nalazi iza Srbije u kojoj je smrtnost 2,27 posto, Hrvatskoj 2,08 posto i Crnoj Gori 1,91 posto. "Ti brojevi su razmjereno dobri za BiH, što znači da se držimo pod nadzorom jer ima i onih kojima je taj broj između pet i deset", rekao je imunolog Jasenko Karamehić za portal Klix.