UPOZORENJE ZA CUNAMI

Novi Zeland pogodio potres magnitude 7,1 po Richteru

02.09.2016 u 08:46

Bionic
Reading

Potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio je Novi Zeland, i to na dubini od 55 kilometara u 4:37 po lokalnom vremenu morsko područje 130 kilometara sjeveroistočno od općine Te Araroa na Sjevernom otoku, objavila je državna služba za potrese Geonet. Zasad nema dojava o šteti i stradalima, a Ministarstvo civilne zaštite javlja o izdanom upozorenju za cunami te je pokrenuta evakuacija pojedinih područja

Prvotne informacije su govorile da je potres jačine 7,2 po Richteru, no potom je snižen na 7,1, a izdano je upozorenje za cunami, javlja Ministarstvo civilne zaštite Novog Zelanda na svojem Twitteru te je zamolila građane za dodatan oprez u obalnim područjima dok je na istočnoj obali nestalo struje.


Ministarstvo civilne zaštite i hitnih situacija te njihovi znanstveni savjetnici razmatraju stupanj ozbiljnosti prijetnje od cunamija, a njihovi američki i čileanski kolege smatraju da ona ne postoji na pacifičkim obalama dviju Amerika.


Podsjetimo, Novi Zeland su u rujnu 2010. i veljači 2011. potresla dva snažna potresa koja su opustošila područje Christchurcha na južnom otoku, a u drugom je potresu smrtno stradalo 185 osoba.