KRIZA IZJEDA ZEMLJU

Novi val bježanja iz BiH na Zapad

Bionic
Reading

Neke zemlje Europske unije uoči zime iznova bilježe porast podnositelja zahtjeva za političkim azilom. Jedan dio njih dolazi iz jugoistočne Europe, a mnogi se deklariraju kao državljani Bosne i Hercegovine, piše portal Deutschewelle.de

Posljednji podaci kojima raspolaže Europska komisija pokazuju da je u nekim članicama Europske unije došlo do pojačanog priliva podnositelja zahtjeva za političkim azilom, i to onih iz zemalja Zapadnog Balkana. Nakon izvještaja grupe Europske komisije za nadgledanje provođenja vizne liberalizacije, povjerenica za unutarnja pitanja EU-a, Cecilie Malmström zatražila je od ministara unutarnjih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegao negativan razvoj situacije koji bi mogao ugroziti proces vizne liberalizacije.

Iz Europske komisije još jednom naglašavaju važnost slobode kretanja ljudi, ali i dodaju da bezvizni režim dolazi s jasnom odgovornošću, i to prije svega kad je u pitanju izbjegavanje zloupotreba tog sustava.

Većina iz Bosni i Hercegovine?

Iako u Europskoj komisiji nisu htjeli dati detaljnije informacije o tome iz kojih zemalja Zapadnog Balkana dolazi najveći broj potencijalnih azilanta, već se govore o 'općem povećanju broja zahtjeva iz regije', izvori iz belgijskog Ureda za useljenike navode da se u posljednja dva mjeseca broj tražitelja azila iz BiH dvostruko povećao. Od tog broja, koji se trenutno kreće između 70 i 80 novih zahtjeva mjesečno, belgijske vlasti kažu da veliki broj potencijalnih azilanata ne posjeduje dokumente, nego se predstavljaju kao državljani BiH.

Više o temi potražite ovdje.