uvijek isto

Novi spor između Srbije i Kosova, ovaj put oko cijepljenja

27.01.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početak kampanje cijepljenja na sjeveru Kosova. O tome nije obavijestio vladu i službe u Prištini, što je otvorilo novi politički spor

Dok sve europske zemlje trenutno rade na tome da, što je moguće brže, osiguraju cjepivo protiv korone, na Kosovo će ono početi stizati tek u veljači, kada bi prema najavama Ministarstva zdravlja u Prištini trebalo početi cijepljenje, za razliku od sjevera Kosova, koji u velikoj mjeri kontrolira Srbija i na kojem je mali utjecaj kosovskih vlasti.

Krajem prosinca prošle godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnom aerodromu u blizini Beograda najavio je početak kampanje cijepljenja na sjeveru Kosova. Kosovska vlada službeno o tome još uvijek nije informirana. Vučićeva najava izazvala je veliko nezadovoljstvo na Kosovu.

Time, smatraju, srpski predsjednik direktno zadire u suverenitet nezavisne zemlje priznate od većine europskih zemalja – i to u trenutku u kojem su odnosi Srbije i Kosova vrlo loši i kada je dijalog u kojem posreduje EU već dugo na ledu. Ali Vučićeva najava nije bila samo politička provokacija, piše Deutsche Welle.

Ako tako i bude, to bi moglo biti i medicinski opasno jer je nejasno o kojem je cjepivu govorio predsjednik Srbije. Također je nejasno gdje će se i pod kojim uvjetima obavljati cijepljenje. Kosovski premijer Avdulah Hoti nazvao je ilegalnom kampanju vakcinacije, a ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je istragu.