ČUDO U VARAŽDINU

Novi pročelnici odlično položili testove!

08.11.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Grad Varaždin raspisao je natječaje za pročelnike upravnih odjela na koje se javilo dvadesetak zainteresiranih. Zatim je proveo testiranja nakon kojih su za pročelnike imenovani kandidati s najboljim rezultatima. Međutim, postigli su ih upravo oni koji su se kao budući pročelnici spominjali i prije nego što je natječaj uopće raspisan! Kako je to moguće?

'Bit ćete demantirani', kratko je odgovorio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na upit vijećnika kojeg je zanimalo hoće li nakon natječaja za pročelnike biti imenovani oni čija se imena u javnosti odranije spominju, kao što je Goranka Grgić iz tvrtke Veting u kojoj je nekada radila i Natalija Martičević, varaždinska dogradonačelnica i saborska zastupnica.


'SDP će u Varaždinu imati pročelnike sukladno koalicijskom sporazumu', smjelo je ustvrdio varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić, odbacujući i pomisao da će se nakon javnih natječaja smanjiti broj pročelnika koji su članovi SDP-a u odnosu na one u HNS-u.

Da bi se zadržao dogovoreni omjer pročelnika SDP-a i HNS-a 4:3, novoimenovani pročelnik Mikulić ulazi u SDP. Ali ne samo on.

Naime, Grad Varaždin je 16. listopada raspisao natječaj za pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam te pročelnika Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća. Natječaj još traje, a već se kao budući pročelnici spominju Mario Sambolec i Mirna Kezele. I oni će se stranački aktivirati, ako već nisu.

Nakon što su ovih dana imenovani novi varaždinski pročelnici, vijećnik ne samo da nije demantiran, nego se pokazalo da je bio potpuno u pravu. Naime, upravo Grgić sada vodi Upravni odjel za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Grada Varaždina, dosadašnja privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj postala je - sukladno očekivanjima - stalna pročelnica, a Damir Mikulić pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, dok Danijela Vusić vodi Odjel za društvene djelatnosti.

Novi pročelnici imenovani su, kako navode u Gradu Varaždinu, sukladno 'zakonskim odredbama o ispunjavanju svih uvjeta propisanih natječajem, temeljem objedinjenih rezultata ostvarenih na pismenoj provjeri znanja i utvrđivanju interesa, profesionalnih ciljeva i motivacije kandidata za rad kroz intervju te postignutim najboljim ukupnim rezultatima kroz provjeru znanja i intervjua'.

I uistinu, kako doznajemo od njihovih protukandidata, novi pročelnici imali su na testovima sve ili gotovo sve točne odgovore. Kako je to moguće? Kako je moguće da se imena budućih pročelnika znaju i prije raspisivanja javnog natječaja, kada se još ne zna ni tko će se sve na njih javiti, a kamoli tko će postići najbolje, odnosno maksimalne rezultate na testiranju?

Jednostavno, tvrde otpali sudionici testiranja, jer odabrani testove dobivaju unaprijed, pa vrlo lako mogu točno odgovoriti na (gotovo) sva pitanja, što za rukom ne polazi čak ni onim kandidatima koji imaju bolje ili barem primjerenije kvalifikacije i radno iskustvo nego što imaju novi pročelnici!

U nakani da se provjere ove tvrdnje o namještanju natječaja za pročelnike, Gradu Varaždinu upućena je zamolba za uvid u testove. Zahtjev je odbijen jer, kako su objasnili u Gradu Varaždinu, podatke o uspješnosti pojedinih kandidata na pismenoj provjeri znanja nisu u obavezi dati na uvid radi zaštite 'prava na osobnost'!?

Međutim, neće na tome sve stati. Nakon odbijanja prava za uvid, nezadovoljni ishodom natječaja za pročelnike u Gradu Varaždinu namjeravaju Ministarstvu uprave podnijeti zahtjev za pokretanje upravnog nadzora. Tako bi se navodi o namještanju trebali razjasniti od strane Službe za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave koja se već bavila imenovanjima privremenih varaždinskih pročelnika, ali tu nije našla ništa spornog. Hoće li se to, usprkos svemu, opet ponoviti?