izbori u Bih

Novi podaci SIP-a potvrđuju da Komšić vodi ispred Krišto

03.10.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić preuzeo je vodstvo pred kandidatkinjom HDZ BiH Borjanom Krišto u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nakon što su u ponedjeljak ujutro objavljeni novi podaci o rezultatima glasanja provedenog u nedjelju na općim izborima u BiH

Prema podacima s nešto manje od 85 posto biračkih mjesta, koje je u ponedjeljak iza 9 sati objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH Komšić je dobio 183 tisuće glasova ili 53,61 posto, dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 158 tisuća birača ili 46,39 posto.

Riječ je o podacima s nešto više od 2800 od 3300 biračkih mjesta.

Novi podaci su potvrdili kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio kandidat SDP BiH Denis Bećirović, koji je dobio 268 tisuća glasova ili 57 posto glasova, dok je njegov glavni protukandidat Bekir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) dobio 178 tisuća glasova ili 37,84 posto.

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ostvarila je uvjerljivu pobjedu u utrci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH pred njenim glavnim protukandidatom Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Nangka Press / AFP / Profimedia

SIP je objavio i prve podatke o utrci za predsjednika Republike Srpske nakon što je prema podacima objavljenim u nedjelju Dodik bio suočen s mogućnošću poraza.

Prema ovim pokazateljima za Dodika je do sada izbrojano 242 tisuće glasova, a za kandidatkinju oporbe Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 212 tisuća glasova.

Nove podatke o rezultatima izbora SIP će, prema ranijim najavama, objaviti nakon 15 sati.