prvi rezultati istrage

Novi obrat: Centar za vještačenje 'Ivan Vučetić' nije našao tragove eksploziva u ostacima drona koje je dobio na vještačenje

22.03.2022 u 19:26

Bionic
Reading

Nakon što su i ministar obrane Mario Banožić i premijer Andrej Plenković posljednjih dana govorili kako je dron koji je pao u Zagrebu nosio aviobombu, stigli su prvi rezultati iz Centra za vještačenje Ivan Vučetić

Na dijelovima drona koji je pao u Zagrebu, na kojima je završeno vještačenje, nisu pronađeni tragovi eksploziva, doznaje Nova TV iz izbora bliskih istrazi. Zasad nitko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom - ne odustaju. Potkrepljuju to pričom o različitim fragmentima i dokazima do kojih je došla vojna policija u istrazi. U NATO-u nisu imali takve podatke.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana nakon sastanka s oporbom premijer Andrej Plenković kazao je da je letjelica bila naoružana i da je došlo do eksplozije.

'Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je letjelica koja je inače namijenjena za izviđanje bila namijenjena da nosi i oružje', kazao je tada Plenković.

Ostaci drona Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na pitanje o detaljima bombe, Plenković je kazao da traje istraga. 'Ono što je sigurno to je da je bilo eksplozije i da se ona dogodila u tlu. Pronađeni su dijelovi te bombe, uspoređeni sa sličnim dijelovima bombi koje postoje. Zašto nije došlo do većih šteta, objasnit će stručnjaci. Znamo sad da je povoljna okolnost to da je pala u tlo. Nitko nikada nije rekao da ima 120 kilograma eksploziva, ukupna težina je 120 kilograma, što bi bilo oko 40 kilograma eksploziva', rekao je Plenković.

  • +9
Dron s Jaruna Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Nije dvojio ni ministar obrane Mario Banožić nakon što dio stručnjaka za sigurnost nije povjerovao u priču o nekoliko desetaka kilograma teškoj bombi u letjelici. Tvrdili su da je riječ o sustavu za samouništenje podataka, pa i manjim retro-raketama koje su trebale usporiti i stabilizirati pad letjelice.

'Iz letjelice koja je trebala biti izviđačka imate fragmente eksploziva i iz fragmenata doznajete za bombu, a sada već doznajemo i na koji se način sve to trebalo odigrati', rekao je ministar prije pet dana.

Dnevnik Nove TV zbog svega je zvao i Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nitko nema komentara.