PARLAMENT U AKCIJI

Novi korak prema liberalizaciji zakona o pobačaju u Poljskoj

12.04.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Poljski parlament uputio je četiri prijedloga zakona o liberalizaciji zakona o pobačaju posebnom dvostranačkom odboru na razmatranje, pokazali su rezultati glasanja, što je znak suradnje u vladajućoj koaliciji unatoč dubokim podjelama po tom pitanju

"Obećali smo da ćemo se prestati svađati i održali smo riječ... Učinili smo to iz poštovanja prema demokraciji i zabrinutosti za trajnost koalicije. Sada ostavljamo sudbinu ovih zakona u rukama članova odbora", napisao je predsjednik parlamenta Szymon Holownia na platformi X nakon glasanja u petak.

Prava žena visoko su na dnevnom redu u Poljskoj koja je pod prethodnom nacionalističkom vladom uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja 2021., ugrađujući time konzervativne društvene vrijednosti u zakon za vrijeme svoje osmogodišnje vladavine.

Od pobjede na izborima u listopadu, široka koalicija premijera Donalda Tuska s umjerenom ljevicom i desnicom ponovno je uspostavila javno financiranje in vitro oplodnje i glasala za promjenu pravila o pristupu hitnoj kontracepciji.

No pitanje pobačaja nastavlja izazivati podjele pa su tri koalicijske stranke predstavile četiri prijedloga zakona o tom pitanju - prema dva prijedloga dopustili bi se prekidi trudnoće bez ograničenja do 12. tjedna trudnoće, a jednim se predviđa ukidanje kazni za pobačaj.

Četvrti prijedlog zakona, koji je predložila demokršćanska stranka Treći put, predlaže pravo na pobačaj u slučajevima fetalnih abnormalnosti, vraćajući se na situaciju prije odluke Ustavnog suda iz 2020. kojom su takvi postupci zabranjeni.

Prema postojećem zakonu, pobačaj je legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene.

O četiri prijedloga zakona sada će raspravljati posebno saborsko povjerenstvo. Nije jasno koliko će se o tome raspravljati, ali neki zastupnici sugeriraju da bi to moglo trajati i do izbora novog predsjednika iduće godine.

Očekuje se da će sadašnji predsjednik Andrzej Duda, konzervativni saveznik bivše vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), staviti veto na bilo kakve izmjene zakona o pobačaju.