ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

Novi incidenti u Crnoj Gori, jedan policajac teže ozlijeđen

29.12.2019 u 22:21

Bionic
Reading

Demonstranti u predgrađu Podgorice koji prosvjeduju protiv zakona o vjeroispovijesti u nedjelju su napali kamenjem policijsku ophodnju pri čemu je jedan pripadnik službi sigurnosti zadobio teže ozljede.

Demonstranti prosvjeduju protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u petak usvojen u crnogorskom parlamentu, a koji predviđa da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918.

Posebna jedinica crnogorske policije intervenirala je u nedjelju navečer u podgoričkom predgrađu Zeta, nedaleko od zračne luke, gdje su okupljeni prosvjednici zasuli kamenjem policijsku patrolu i ozlijedili četvoricu policajaca, od kojih je jedan zadobio teže povrede glave.

'Policijska patrola je večeras oko 19 sati primijetila skupinu građana koja se sumnjivo ponašala i pokušala ih je legitimirati što su oni odbili i kamenovali dva policijca i vozilo. Grupa građana je blokirala promet na kružnom toku prema zračnoj luci, a na lice mjesta je odmah upućena Interventna jedinica policije', priopćeno je iz crnogorske Uprave policije.

Pristaše prosrpskog Demokratskog fronta i vjernici Srpske pravoslavne crkve pokušali su u nedjelju i na nekoliko drugih mjesta širom Crne Gore blokiranjem puteva omesti normalan promet, pa je prilikom intervencije policije dolazilo i do incidenata.

U Podgorici su prosvjednici pokušavali otežati promet na prometnom kružnom toku kod televizije RTCG, a prosvjedne šetnje održane su i u Plužinama, Beranama, Andrijevici i Danilovgradu, također uz pokušaj zaustavljanja prometa.

U Nikšiću je nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo ispred rodne kuće predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Crnogorska policijska uprava upozorila je u nedjelju navečer i svećenstvo Srpske pravoslavne crkve da će i njih držati odgovornima za eventualne incidente i napade na policijske službenike.

'Uprava policije ukazuje na činjenicu da pozivi vjerskih velikodostojnika dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja imovine i do povreda policijskih službenika. Za ovakve buduće incidente smatrat ćemo da su odgovorni organizatori ovih aktivnosti, uključujući i crkvene velikodostojnike', priopćeno je iz crnogorske policije.

Prethodno je iz hrama Hristovog Vaskrsenja, episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvao vjernike da se okupe u hramovima na molitvama, a policijske snage i njihove šefove 'da ne primjenjuju silu'.

Savjet je pozvao i na istinski dijalog. 'Da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene podjele s nesagledivim posljedicama', priopćeno je nakon sjednice episkopskog savjeta.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatra da je zakon o slobodi vjeroispovijesti paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Zakon je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Davor Gobac, Boris Vujčić, Sunčana Glavak, Renato Petek…