hitan carski rez

Novi incident u KB Sveti Duh, liječnik ostavio gazu u trbuhu žene

19.07.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, liječnik je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu unatoč upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, 11. srpnja, radi hitnog carskog reza, zaprimljena je žena koja je rodila u 19.54 sata. Sam zahvat prošao je uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Na Operacijskom listu koji ispunjava liječnik uz ostale podatke stoji sljedeće: 'Tijek operacije: Instrumenti i tupferi na broju'.

Pacijentica je bila pod općom anestezijom. Instrumentarka je ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentici prije prvog kirurškog reza i prije njezina napuštanja sale. Nakon završetka ispunjava se rubrika u kojoj se piše broj korištenih instrumenata. U ovom ih je slučaju bilo 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam. Što se tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: 'Operater obaviješten i upozoren prije šivanja fascije'.

Kirurg porodničar zanemario je upozorenje i zašio pacijenticu, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

O tome se raspravljalo na stručnom kolegiju koji je odlučio pacijentici napraviti dodatni rendgen koji je potvrdio kako je tupfer ostao u pacijentici. Ona je podvrgnuta novom operativnom zahvatu, a tupfer je pronađen između uterusa i sigme.

Kako neslužbeno doznajemo, ovo se pitanje već sljedećeg jutra nametnulo na stručnom kolegiju, gdje je odlučeno da se pacijentici napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u pacijentičinoj utrobi.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Uprava bolnice je upoznata s incidentom i pokrenut je unutarnji bolnički nadzor. Neslužbeno doznaju, kako dalje pišu. da su na Operacijskom listu potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak niti u bolnici.