uz obalu SAD-a

Novi fijasko Britanaca: Neuspješno lansirali nuklearni projektil Trident

21.02.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Probno ispaljivanje projektila Trident II D5, koji inače nosi nuklearne bojeve glave, s britanske podmornice nije uspjelo, i to drugi put zaredom, objavio je BBC

Posljednje testiranje obavljeno je s broda HMS Vanguard uz istočnu obalu Sjedinjenih Država, a startna raketa projektila je otkazala i on je pao u more blizu mjesta lansiranja, navodi Sun, koji je prvi izvijestio o kvaru, prenosi BBC. Projektili nose nuklearne bojeve glave Ujedinjenog Kraljevstva, a ovaj incident vrlo je neugodan za UK i za američkog proizvođača projektila Trident.

Britanski testovi projektila Trident su rijetki, ne samo zbog troškova, iako je cijena svake rakete oko 20 milijuna eura. I ministar obrane Grant Shapps i šef mornarice bili su na podmornici HMS Vanguard kada je ispalila nenaoružani testni projektil u siječnju. On je trebao preletjeti nekoliko tisuća kilometara prije nego što bi bezopasno sletio u Atlantik između Brazila i zapadne Afrike. Umjesto toga, projektil je pao u ocean blizu mjesta lansiranja.

  • +20
Ilustrativna galerija/Nuklearno oružje Izvor: Profimedia / Autor: Mc2 Indra Beaufort/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Prethodni test s britanske podmornice 2016. također je završio neuspjehom, a tada je projektil - ispaljen s podmornice HMS Vengeance blizu obale Floride - trebao letjeti oko devet tisuća kilometara u pravcu zapadne obale Afrike, no skrenuo je s kursa i krenuo prema SAD-u.

Britansko ministarstvo obrane u priopćenju je priznalo da je 'došlo do anomalije' u posljednjem lansiranju. No također je rečeno da su se HMS Vanguard i njegova posada 'pokazali potpuno sposobni' u svojim operacijama i da je test 'ponovno potvrdio učinkovitost britanskog nuklearnog odvraćanja'. U priopćenju se dodaje da je Trident 'najpouzdaniji sustav naoružanja na svijetu' nakon što je prošao više od 190 uspješnih testova.