OČEVID U TIJEKU

Novi detalji o tragediji u Zagorju: Niz nepravilnosti u staračkom domu, a vlasnice ni od korova. Je li požar izazvala - grijalica?

11.01.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo i policija provode očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti katastrofalnog požara u staračkom domu u Andraševcu, a na teren je izašla i ekipa Državnog inspektorata. Već sad je prilično izvjesno da ova ustanova nije imala sve potrebne dozvole za rad, a među novinarima se proširila neslužbena informacija da je požar izazvala grijalica. Vlasnica doma Gabrijela Čičković i dalje je nedostupna te, kako javljaju novinari s terena, ne prisustvuje očevidu

Kako javlja Jutarnji, oko podneva je dom posjetila državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb​ u spomenutom ministarstvu. One kažu kako je dom 'Zelena oaza' prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika.

U tri objekta 'Zelene oaze' bilo je najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo.

Pletikosa je obećala kako će u subotu poslijepodne, čim se dovrši očevid, svi štićenici objekta smještenog pokraj manjeg izgorjelog, biti prebačeni u državne staračke domove što, kako kaže, nije obveza, nego dobra volja ministarstva, budući da, objasnila je, u tom objektu uvjeti za život nisu zadovoljavajući.

Očevid vodi županijska državna odvjetnica iz Zagreba Martina Soldo Petrinić, a tek kad bude dovršen i kada budu sa sigurnošću poznata imena poginulih, policija će obavještavati njihove obitelji.

  • +6
Požar u Andraševcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

I glavni državni inspektor Andrija Mikulić u izjavi za televiziju N1 izrazio je sućut obiteljima poginulih. 'Kada smo čuli da se desio ovaj nemili događaj, inspektori su poslani na teren i inspektori će u svom segmentu odraditi nadzore po onim ovlastima koje oni imaju. Inače, ovaj dio oko uzroka požara koji je uzrok ove tragedije, to utvrđuju inspektori Ministarstva unutarnjih poslova. Mi smo samo u onom dijelu kada se radi o tome da li je radnopravni status bio reguliran ili nije. Tu mi dolazimo s aspekta zaštite na radu', pojasnio je.

U poslijepodnevnim satima javnosti su se obratili i iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije osnivač doma, kao niti Republika Hrvatska. Osnivač je fizička osoba koja dozvolu za rad pribavlja pri jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju Županije", odgovorili su u priopćenju iz resornog ministarstva na upit portala Dnevnik.hr.

Potvrdili su i da sa 'Zelenom oazom', u kojoj je zbog požara na krovištu koji je jutros buknuo oko 5 sati poginulo šest osoba, nemaju sklopljene ugovore o financiranju te da će nakon završetka policijske istrage, postupati u skladu s nadležnostima.

Vatrogasnom intervencijom nije bilo moguće spasiti živote, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Zagorske javne postrojbe Marijan Lovrenčić, a Policijska uprava krapinsko-zagorska provodi očevid.