MINISTAR OSTOJIĆ S GODIŠNJEG NAJAVIO

'Nove liste lijekova donose pojeftinjenje za 15-20 posto'

08.03.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je skoru objavu nove liste lijekova i njihovo pojeftinjenje za 15-20 posto. 'U posljednjih godinu dana otvorio sam tri jaka lobija protiv sebe ukidanjem privatnog monopola, trgovce jer smo, primjerice, snizili cijenu leća za 37 posto i novom listom lijekova koja ide za 15-20 dana', potvrdio je ministar Ostojić na konferenciji Transparency Internationala Hrvatska

Iako je priznao kako je od jučer, zbog obaveza u kampanji za gradonačelnika Zagreba na godišnjem odmoru na svojem radnom mjestu u Ministarstvu zdravlja, Rajko Ostojić komentirao je rezultate istraživanja javnosti 'Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije' koju je proveo TIH.

'Građani žele čiste račune i vjeruju hrvatskim liječnicima. Gdje mito uđe, pravda izađe. No građani vjeruju liječnicima većinom, ali su s razlogom vrlo oprezni u odnosu farmaceutske industrije i liječnika. Recentne afere ne samo u Hrvatskoj ukazuju da moramo biti vrlo oprezni u tom odnosu', ocijenio je ministar Ostojić.

Upozorio je i kako je 'korupcija u zdravstvenom sustavu najkompleksnija', ali i ocijenio da je 'korupcija karakterna osobina, a nikako nije osobina profesije'.

Osim najave jeftinijih lijekova, ministar Ostojić obznanio je i 'objedinjenu nabavu leća koje se upotrebljavaju za operaciju mrena čime se dobila snižena cijena za 37 posto', ali i jeftiniji potrošni ugradbeni materijal u kirurgiji za dva do 65 posto.

'Godišnji odmor provodim radno'

Nakon medijske konferencije TIH-a Rajko Ostojić je, kao kandidat za gradonačelnika Zagreba, kratko odgovorio kako će javnost o zajedničkom izlasku SDP-a i HNS-a na izborima za Europarlament biti 'detaljno izviještena za nekoliko dana'.

Potvrdio je i kako je jučer, u pripremama za lokalne izbore, otvorio godišnji odmor te da ga 'provodi radno'. U Ministarstvu zdravlja mijenja ga zamjenik Marijan Cesarik.

Istraživanje o percepciji odnosa liječnika i farmaceutskih kompanija kod hrvatskih građana koje je za TIH, na reprezentativnom uzorku od 1.300 građana, provela agencija Promocija Plus pokazalo je da se čak 79 posto građana nikad nije našlo u situaciju da im je liječnik propisao nepotreban lijek.

Više od tri četvrtine, odnosno 77,6 posto smatra da bi ih liječnik trebao informirati o svim raspoloživim proizvodima pri propisivanju lijeka. No 76 posto smatra i da pokloni farmaceutskih kompanija liječnicima utječu na njihovu objektivnost pri propisivanju pojedinih lijekova.

'Građani vjeruju da im liječnici propisuju najbolje lijekove, ali bi se željeli upoznati s mogućim alternativama. Isto tako, iskazali su i sumnju u neobjektivnost liječnika zbog utjecaja farmaceutskih kompanija', konstatirao je Nikola Kristić, predsjednik TIH-a.

Osim istraživanja, TIH će organizirati i pet okruglih stolova u većim hrvatskim gradovima na kojima će se raspravljati o tome kako postići da interakcija sustava javnog zdravstva i farmaceutskih kompanija bude maksimalno transparentna.