nacionalni stožer

Stroge mjere istječu za 4 dana, Božinović dao naslutiti što nam se sprema; potvrdio i da šalje policiju pravoslavnom svećeniku u Daruvar

15.04.2020 u 14:08

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, 58 osoba se oporavilo, a preminulo ih je troje, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite

'Danas je dobar podatak da u protekla 24 sata imamo novozaraženih 37 osoba, što ukupno čini 1741 osobu', rekla je članica stožera Maja Grba Bujević.

Od jučer su preminule tri osobe.

'U KBC-u Split 98-godišnja ženska osoba s puno komorbiditeta, muškarac od 73 godine u infektološkoj klinici, također s komorbiditetima, i u Dubrovniku se radi o 74-godišnjem štićeniku Doma za starije', kazala je Grba Bujević.

U 24 sata testirano je 897 pacijenata, a testirano je ukupno njih 19.256.

Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe. U samoizolaciji se nalazi 15.059 osoba.

U kninskoj bolnici je 15 zaraženih. Krunoslav Capak kazao je kako Knin nije novo žarište, no kako se situacija malo pogoršala, nešto više djelatnika je zaraženo. 'Epidemiolozi su trajno prisutni tamo. Velika sreća je da na palijativnom dijelu za sada nema pozitivnih zaposlenika', kazao je.

  • +16
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje o proboju virusa u privatni dom za starije i nemoćne, Capak je kazao da se ne zna kako je virus dospio u dom u kojem je preko 30 štićenika. Tri su pozitivna štićenika i hospitalizirani su u Zaraznoj. Svi zaposlenici su testirani i rezultati će stići do kraja dana, a do kraja dana će se uzeti brisovi svim štićenicima', pojasnio je i dodao da je situacija pod kontrolom. Nije htio otkriti ime doma, no informacija je iscurila u javnost.

  • +5
Dom za starije i nemoćne osobe Bene Vita Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Na pitanje o ukidanju karantene na Murteru, odgovorio je: 'Pokazalo se jako dobrim da se uvela karantena. Kada ne budu više imali pozitivnih, onda će oni donijeti odluku. Epidemiolog i lokalni stožer će donijeti odluku.'

  • +9
Policija na ulazu u Murter i Betinu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Davor Božinović je dodao da se čuo s tamošnjim načelnikom Stožera civilne zaštite. 'Oni nisu mišljenja da treba ukinuti karantenu. Odluku će donijeti županijski stožer u konzultaciji s nama', pojasnio je.

Što se tiče odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da svi gradski zaposlenici moraju doći na posao, Božinović je rekao da mu je Bandić kazao da to nije odluka da se ljudi vrate na posao, nego da se utvrdi broj onih koji rade, koji su ostali doma, a nisu trebali. Dodao je da očito gradonačelnik uvodi reda.

  • +21
Stožer civilne zaštite grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Đorđe Ostojić, daruvarski pravoslavni svećenik, održavao je mise, a Božinović kaže da je čuo za taj slučaj i da će nadležna inspekcija i policijske uprave izvršiti uvid u ono što se stvarno dogodilo.

Alemka Markotić je o povećanom broju testiranja kazala kako 24 sata na dan rade dva laboratorija, onaj u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, dok 20 sati dnevno radi laboratorij Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

'U ovom trenutku treba biti realan i reći da još nije vrijeme za popuštanje mjera. Hrvatska je vjerojatno jedinstvena po toj dvocifrenoj brojci i nismo dopustili eksponencijalni rast. No možda se u perspektivi može razmišljati na koje razdoblje se neke mjere moraju produljiti, na 30 ili manje dana. Svako popuštanje znači povećanje broja oboljelih. To su pokazale sve analize', kazao je Božinović.