SKANDAL U ĐAKOVAČKOJ NADBISKUPIJI

Novac za spomenik braniteljima nestao je s računa Caritasa?!

22.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Za koji dan u Osijeku će biti otkriven spomenik poginulim braniteljima Treće gardijske brigade Kune. Oko 150 tisuća kuna, koliko košta njegovo podizanje, osigurali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a dio novca treba dati i Ministarstvo branitelja. Međutim za gradnju spomenika novac je već bio skupljen, ali je netragom nestao s računa osječkog Centra za dijete koji djeluje u sastavu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, piše Jutarnji list

Na tom je računu bilo 159.180 kuna, uplaćenih za podizanje spomen-obilježja poginulim braniteljima Treće gardijske brigade, a dio novca i za pomoć Dječjem odjelu bolnice u Osijeku. Ništa od tog novca, međutim, nije potrošeno za spomenik ni uplaćeno Dječjem odjelu. Gdje je novac završio, sada pokušava otkriti i osječka policija. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, velečasni Ivica Rebić, zanijekao je Jutarnjem postojanje računa na koji je uplaćivan novac za tu akciju.

Jutarnji, međutim, posjeduje ugovor sklopljen 2. srpnja 1999. između Treće gardijske i Caritasa Biskupije Đakovo, koji su potpisali brigadir Željko Kalić i pater Željko Paurić. U tom ugovoru stoji da će Treća gardijska brigada koristiti žiroračun Caritasa Biskupije Đakovo. Jutarnji navodi da posjeduje i veći broj uplatnica tvrtki iz kojih je vidljivo da je novac uplaćivan na taj račun te da je račun u vlasništvu Caritasa Biskupije Đakovo.

'Račun koji je označen vašim dopisom ne pripada Caritasu', stoji u odgovoru ravnatelja Ivice Rebića. On tvrdi da je o tome obaviještena i policija. 'Točno je da je novac uplaćen na račun Caritasa. Koliko se sjećam, takva odluka je donesena radi izbjegavanja poreza', otkriva Jutarnjem Marko Leko, posljednji zapovjednik Treće gardijske brigade. Dodaje da ne zna gdje je završio ostatak novca, ali se sjeća da je 20 tisuća kuna isplaćeno autoru idejnog rješenja spomenika Eduardu Hudolinu. U ugovoru između Treće gardijske i Caritasa stoji da će se novac isplaćivati jedino temeljem naloga Zapovjedništva brigade. Njen posljednji zapovjednik, Leko, tvrdi da nikad nije dao naloge za isplatu.

'Kad sam otišao s mjesta zapovjednika, sav je novac bio na računu', kaže Željko Kalić, koji je u ime brigade potpisao ugovor. Potpisnik ugovora za Caritas, Željko Paurić, premješten je u samostan u Zemunu i nije se odazivao na telefonske pozive.

'Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja', rekao je Saša Malčić, predsjednik Udruge veterana Treće gardijske brigade.