MORIĆ U 'POLIGRAFU'

Novac i zlato nisu bili cilj pljačke u Heinzelovoj

08.04.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Je li skandaloznoj pljački u sjedištu zagrebačke policije kumovalo loše osiguranje ili politika? Je li sigurnosni sustav u zemlji obezglavljen i time ugrožena i nacionalna sigurnost? Na ta pitanja pokušali su u 'Poligrafu' Hrvatskog radija odgovoriti bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić, stručnjak za sigurnost Bono Marjanović i umirovljeni profesor Pravnog fakulteta i Policijske akademije Petar Veić

Joško Morić uvjeren je da, prema neslužbenim informacijama koje su javnosti poznate, cilj pljačke nisu bili ni novac ni zlato, već neki puno viši interesi. U financijskom smislu taj plijen nema nikakvu vrijednost jer se pretpostavlja da se uz novac nalazila i potvrda s podacima o brojevima novčanica. On je istaknuo da se ono što je opljačkano nije smjelo ondje nalaziti.

Suprotnog je mišljenja profesor Veić - čelnici policije nisu trebali biti smijenjeni dok im se ne dokaže krivnja i odgovornost.
'Hrvatska nema profesionalni policijski aparat. Profesionalci ne daju ostavke, ostavke daju političari', kazao je Veić i dodao da bi bilo skandalozno kad bi ova pljačka imala nekakvu političku pozadinu.

Bono Marijanović rekao je da će osim čelnika odgovornost snositi i osobe koje su bile dežurne u vrijeme događaja. Potvrdio je da su pokrenuti disciplinski postupci protiv nekih osoba. I on je uvjeren da su interesi puno veći nego vrijednost koja je odnesena te da se nijedan vanjski počinitelj ne bi drznuo to učiniti bez unutarnje potpore.