KRIVO JE MORE

Nova zadarska propala investicija, novac bačen u vjetar

02.09.2013 u 13:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta prihvatio je preporuku povjerenstva za utvrđivanje uzroka kvara na dekorativnoj rasvjeti u gradskoj lučici Foša te je odlučio do boljeg rješenja Fošu ostaviti u mraku

Podsjetimo, 25. srpnja u večernjim satima u Foši se dogodio incident. Strujni udar je ubio psa koji je mokar stao na podnu rasvjetu. Njegovu vlasnicu struja je protresla te je završila na liječenju u zadarskoj Općoj bolnici.

'Očigledno je da postojeći sustav nije adekvatan prostoru i okolišu na koji je instaliran, najviše zbog utjecaja mora. Sustav je izrađen prije pet godina po rješenjima tvrtke Lipa promet iz Zagreba, koji je generalni zastupnik renomirane tvrtke za rasvjetu Philips', rekao je Kalmeta za Slobodnu Dalmaciju.

Povjerenstvo u sastavu Srećko Stavnicki Marko Rakvin i Nikola Štokov preporučilo je da se rasvjeta ne uključuje. 'Uzročnika niza kvarova vidimo u neadekvatnom izboru rasvjetnih armatura. Odabrana rasvjetna armatura je aluminijska, vodiči bakreni, a okoliš u kojem se nalaze je otopina soli. To je dovoljno da ubrza starenje rasvjetnih armatura, omogući prodor vlage i početak oksidacije spojnih mjesta i kabelskih veza između rasvjetnih armatura', kaže se u izvješću povjerenstva. Grad Zadar je u uređenje dekorativne rasvjete u Foši 2009. godine utrošio 1,5 milijuna kuna. Po svemu sudeći, riječ je o novcu bačenom u vjetar.

Nije ovo prvi slučaj promašenih atraktivnih investicija u Zadru. Svojevremeno je ulazak u gradsku luku krasio osvijetljeni morski vodoskok. Pune tri godine 'moroskok', kako su ga Zadrani prozvali, na suhom je, na parkiralištu gradske tvrtke 'Obala i lučice' i čeka premještaj na novu lokaciju, vjerojatno u uvalu Jazine. Stara, ispred napuštene zgrade tvornice Maraska, se pokazala potpuno pogrešnom te je 'moroskok' često izvlačen na remont uz ogromne financijske izdatke.

'Moroskok' je u funkciju stavljen krajem 2002. te je bez većih problema radio sljedeće četiri godine. Tada je preko njega prošla pijavica. Konstrukcija je popravljena, ali je 'moroskok' nakon oštećenja postao osjetljiv i sklon kvarovima. Izvučen je na suho i pune tri godine čeka 'neko bolje rješenje'. I u ovom slučaju iz gradskih se struktura može čuti kako je za sve krivo more.