PAMETNO KRITIZIRA

'Nova Vlada, usprkos demagogiji, fingira nastavak kurikularne reforme'

25.11.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Stranka Pametno pozvala je u petak, u povodu formalnog završetka javnog savjetovanja o dokumentima Cjelovite kurikularne reforme, da se nastavi s njezinom provedbom na istim principima na kojima je zamišljena, a stručnjake iz područja obrazovanja da i dalje, 'unatoč pokušajima da se njihov rad omalovaži', ostanu aktivno i predano uključeni u implementaciju reforme

'Pametno bezrezervno podržava projekt reforme te poziva stručnjake iz područja obrazovanja, koji su nesebično i s puno entuzijazma i odricanja odradili ogroman posao na definiciji kurikularnih dokumenata, da i dalje, unatoč svim otužnim pokušajima da se njihov izvanredan rad omalovaži, ostanu aktivno i predano uključeni u implementaciju reforme koja, na sreću, ne ovisi o nesposobnim političarima i njihovim akademskim pripuzima, nego, uvijek i prije svega, o samim učiteljima i nastavnicima te o njihovu radu', navodi se u priopćenju.

Pametno ističe kako Cjelovita kurikularna reforma, u skladu s najboljim praksama zemalja s najboljim obrazovnim rezultatima, ali i brojnim prijedlozima reformskih dokumenata koji su u proteklih 25 godina izrađeni u Hrvatskoj, za glavni cilj ima uspostavu usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja.

Podsjeća da je ta reforma pokrenuta kroz proces definiran Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije koju je Hrvatski sabor jednoglasno usvojio u listopadu 2014., a na kojoj je radilo oko 130 neovisnih stručnjaka te da je ekspertna radna skupina sastavljena od učitelja, nastavnika i profesora izradila 54 prijedloga kurikularnih dokumenata.

Ti su dokumenti prošli kroz stručnu raspravu i kroz pet mjeseci dugo javno savjetovanje te je bilo predviđeno da se nakon njihove konačne dorade krene sa stručnim usavršavanjem nastavnika i pripremom za implementaciju reforme u eksperimentalnoj fazi, a potom kroz desetak godina reforma uvede u punom obimu za što su u strukturnim fondovima EU-a već predviđena sredstva.

'Kvalitetu rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi prepoznala je Europska komisija koja je reformu nazvala pozitivnom promjenom u hrvatskom obrazovanju, a njeno osmišljavanje i vođenje ocijenila vrlo produktivnima', ističe stranka Pametno te dodaje da su se bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar u koordinaciji s tadašnjom saborskom zastupnicom Gordanom Rusak i koalicijskim partnerima iz Hrasta i udruge Grozd odredili protiv reforme, a to je, dodaju, nastavila i nova Vlada.

Vlada fingira nastavak reformi

'I nova Vlada, usprkos javnoj demagogiji kojom fingira nastavak rada na reformi, čini sve da bi zadržala evidentno loš status quo našega obrazovanja i zaustavila provođenje reforme, a tim se trendovima nažalost pridružio i dio visokoškolskih nastavnika i akademika', stoji u priopćenju.

'Nasuprot 'kakistokraciji' (vladavini najgorih), vi, dragi učitelji i nastavnici i učenici, uz 50 tisuća nas koji smo vam 1. lipnja na trgovima diljem Hrvatske dali potporu te 77 posto hrvatskih građana koji, prema istraživanju agencije IPSOS, podržavaju reformu, znamo da Hrvatska može i hoće bolje! Ne dopustite da nas par paarova pokuša uvjeriti u suprotno', zaključuje Pametno.

U utorak je na okruglome stolu o temi 'Provedba i analiza Bolonjskoga procesa' akademik Vladimir Paar ocijenio da je velika analogija između zabluda provedbe Bolonjskoga procesa reforme visokoga školstva i predloženoga kurikula za školstvo te apelirao da se rasprava o tim temama temelji na sučeljavanju stručnim argumentima. Ovaj tjedan predstavljena je i publikacija 'Prilozi za raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi' sa skraćenim prikazom najvažnijih zaključaka iz recenzija više od 80 uglednih znanstvenika, profesora i nastavnika što je, kako je rečeno u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, mali prinos hrvatskome obrazovnom sustavu i traži dijalog sa svim relevantnim ustanovama i pojedincima.