soj BA.x

Nova varijanta koronavirusa brine znanstvenike, zagovaraju ponovno uvođenje maski

16.08.2023 u 08:28

Bionic
Reading

Znanstvenici predlažu da Britanci ponovno uvedu korištenje maski za lice jer je nova varijanta covida zabilježena u više zemalja

Nova varijanta nazvana je BA.X i navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako to još nije neovisno potvrđeno.

Neki znanstvenici pozivaju na uvođenje novih mjera, ali drugi kažu da je prerano reći hoće li nova varijanta dovesti do nove pandemije, piše britanski Express.

Dr. Trisha Greenhalgh, međunarodno poznata stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Sveučilišta u Oxfordu, objavila je na Twitteru: 'Čini se da je ponovno došlo vrijeme za uvođenje maski.'

'Za sve ostale — vrlo, vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa (sada u dvije zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omikrona', kazala je Christina Pagel, matematičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Dodala je da 'ima potencijal izazvati veliki val'.

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao 'varijantu od interesa' nakon što je uočena u 51 zemlji.

Za sada je nazvana BA.X dok se ne razjasni odakle je došla, rekao je kanadski evolucijski biolog T. Ryan Gregory.

'Imajte na umu to da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda se neće moći natjecati s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživjeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući', kazao je.

Dodao je da je činjenica da je BA.X primijećen u više zemalja 'zabrinjavajuća jer očito nije ograničen na jednu regiju', a možda još 'u nekim zemljama ostaje neotkriven'.

Međutim još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njezina potencijalna povezanost s varijantom omikron mogla bi značiti da će i cjepiva biti učinkovita protiv nje.