olimpijski odbor

Nova uloga bivše predsjednice: Evo na koju je poziciju imenovana Grabar-Kitarović

11.10.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Kolinda Grabar-Kitarović imenovana je na mjesto predsjednice Povjerenstva budućeg domaćina za Olimpijske igre. Na toj će poziciji imati ključnu ulogu za istraživanje, stvaranje i nadzor interesa budućeg domaćina Olimpijskih igara i Ljetnih olimpijskih igara mladih.

Grabar-Kitarović imenovana je nakon što je dosadašnja predsjednica Kristin Kloster Aasen podnijela. Naime, Kloster Aasen izabrana je u Izvršni odbor (EB), a prema pravilima niti jedan član Izbornog odbora ne može raditi u komisijama domaćina (za Olimpijske igre i Olimpijske zimske igre), a sve kako bi se osiguralo šire sudjelovanje Sjednice MOO-a u postupku odabira, prenosi Olimpyc.com.

Novi pristup izboru olimpijskih domaćina fleksibilniji je, a MOO radi s potencijalnim domaćinima na optimizaciji svojih olimpijskih projekata i usklađivanju s dugoročnim planovima društvenog i gospodarskog razvoja u korist njihovih zajednica. Kao rezultat toga, postoji nezabilježen interes brojnih stranaka na različitim kontinentima za domaćinstvo budućih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

'Povjerenstva budućih domaćina imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti Olimpijskog pokreta. Kolinda Grabar-Kitarović ima bogato i raznoliko iskustvo, uključujući i ono na najvišim razinama vlasti i međunarodnim odnosima. Kao članica istog povjerenstva, već je pridonijela uspješnom provođenju prvih izbora prema novom pristupu i to odabirom Brisbanea 2032.', rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

'Zahvalna sam na ovoj prilici za suradnju s potencijalnim domaćinima na olimpijskim projektima, što će im pomoći u postizanju njihovih dugoročnih ciljeva za razvoj, javno zdravstvo, sudjelovanje u sportu i uključivanje. Željela bih nastaviti graditi na velikom poslu započetom pod Kristininim vodstvom. To je uzbudljiva prilika za razvoj inovativnih načina usmjeravanja Olimpijskih igara u budućnosti i istraživanje izazova s ​​kojima se susreću nadolazeći domaćini, poput klimatskih promjena', poručila je Grabar-Kitarović.