ZA TRI KATEGORIJE GRAĐANA

Nova splitska gradska četvrt gradit će se na padinama Mosora

02.07.2020 u 17:59

Bionic
Reading

Na padinama Mosora, na području Korešnice, izgradit će se novo naselje s 1140 socijalnih stanova namijenjenih stradalnicima Domovinskog rata te mladim obiteljima i znanstvenicima, a u njima će živjeti oko 5000 ljudi.

Najavljeno je to u četvrtak u splitskoj gradskoj upravi na predstavljanju prvonagrađenog urbanističkog rješenja zone Korešnice čiji je autor zagrebački arhitekt Hrvoje Njirić.

"Cijeli prostor novog naselja na padinama Mosora obuhvaća 15,3 hektara na kojem će se izgraditi 1140 stanova za 5000 žitelja. Također je na tom području planirana gradnja vrtića, crkve i opskrbnog centra", rekao je Njirić.

Po njegovim riječima, cijela ta parcela položena je na padinama Mosora sa spektakularnim pogledom prema moru i središtu Splita.

  • +10
Projekt Korešnica Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Na natječaj, na kojem je Njirićevo urbanističko rješenje za područje Korešnice dobilo prvu nagradu, stiglo je 30 radova koji će uskoro biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi.

Realizacija projekta u sljedećih pet godina

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je kako je Vlada na sjednici održanoj u Splitu 4. svibnja 2018. zemljište na padinama Mosora dodijelila Gradu Splitu za taj veliki urbanističko-arhitektonski zahvat.

"U sljedećih pet godina možemo očekivati realizaciju tog projekta", rekao je Krstulović Opara.

Na pitanje tko će financirati izgradnju novog naselja, Krstulović Opara je odgovorio kako iza tog projekta stoji osam institucija i ustanova: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, Središnji državni ured za stanovanje, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Rekao je kako vjeruje da će do kraja njegova gradonačelničkog mandata biti završena sva potrebna dokumentacija te financijska konstrukcija za projekt na Korešnici.

Podsjetio je da je prije mjesec i pol potpisan ugovor za aglomeraciju Split, Kaštela, Trogir i Solin, vrijedan 2,4 milijarde kuna, od čega je, kako je rekao, jedan ozbiljan dio investicije namijenjen komunalno-infrastrukturnom opremanju područja Žrnovnice i Korešnice.

Predsjednik Društva arhitekata iz Splita Dragan Žuvela je istaknuo kako područje Korešnice nije infrastrukturno opremljeno te da će biti zahtjevno riješiti taj problem.

Božo Zadro, koji je u ime braniteljske populacije u Splitu prije šest godina potaknuo rješavanje stambenih problema stradalnika Domovinskog rata, izjavio je kako se mora misliti na ljude koji su stvarali hrvatsku državu i na one koji su budućnost naše države.

"Pronašli smo prostor Korešnice i vidjeli smo da se na njemu, osim braniteljske populacije, mogu stambeno zbrinuti još neke kategorije pučanstva - mlade obitelji i znanstvenici", rekao je Zadro.