trenutak do tragedije

Nova snimka urušavanja krova Muzeja za umjetnost i obrt

02.05.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Oko 1230 sati urušio se krov Muzeja za umjetnost i obrt, zgrade u centru Zagreba koja je u obnovi. Dio vijenca krova pao je na građevinsku skelu dužine 20 metara, koja je izazvala oštećenje na obližnjim parkiranim automobilima. sRećom nitko nije stradao. Na teren su po incidentu izašli vatrogasci i policija

Na društvenim mrežama se pojavila nova snimka na kojoj se vidi trenutak urušavanja skele i dijela zgrade. Video je objavljen na Facebook stranici Vatrogasci 193, a na njoj se čuje kako netko od očevidaca govori: "O Bože mili".

'Pao je dio vijenca na Klaićevu ulicu i povukao sa sobom građevinsku skelu. Drago mi je da nema ozlijeđenih, prostor je bio ograđen i spriječen promet pješaka. Oštećeno je pet vozila, ali će šteta biti pokrivena zbog police osiguranja koju ima izvođač', rekao je zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.

Urušio se dio zgrade MUO zajedno sa skelom u Klaićevoj ulici Izvor: Cropix / Autor: Cropix
Vatrogasci uklanjaju ostatak zgrade koja se urušila u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: PATRIK MACEK/PIXSEL

Dodao je da je zgrada sagrađena 1888. godine, zaštićeno kulturno dobro, te da ju je jako teško obnoviti.

'Za obnovu se javila zajednica od tri ponuđača s dobrim referencima, s njima nije bilo nikakvih problema. Taj komad zida koji se urušio iznimno je osjetljiv za postupanje. Istraga će pokazati što se točno dogodilo', kazao je Koraet.

  • +16
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL