UMJESTO BRATUŠEK

Nova Slovenka u EK-u - poduzetnica s crnim pojasom

10.10.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Nova kandidatkinja Slovenije za mjesto u novoj Europskoj komisiji je Violeta Bulc, 50-godišnja poduzetnica i inovatorica, u Sloveniji posljednjih godina poznata po seriji predavanja za gospodarstvenike kojima se potiče inovativnost i kreativnost

Nakon diplome na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani, početkom 90-ih godina živjela je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je među ostalim radila u informatičkoj kompaniji DHL Systems.

U Sloveniju se vratila 1994. Nakon povratka radila je u upravama nekih informatičkih i telekomunikacijskih kompanija, a 2000. godine osnovala je vlastitu tvrtku Vibacom - kuća poslovnih rješenja, koja su uglavnom bavi savjetovanjem i treningom menadžera. U Sloveniji je završila i visoku školu za menadžment na Bledu (IEDC).

Održala je niz predavanja u Sloveniji i svijetu o inovativnosti i kreativnosti u donošenju poslovnih odluka. Tvrtka u kojoj je ona direktorica i vlasnica, s troje zaposlenih, lani je po javnim podacima imala 180.000 eura prihoda i 9.750 eura dobiti.

Osim u poslovnim krugovima, donedavno je bila politički posve anonimna dok je u svoju ekipu prije izbora nije doveo Cerar, s kojim je bila jedan od osnivača Stranke Mire Cerara (SMC) kojom je sadašnji premijer u srpnju osvojio 35 posto glasova na izborima. U novoj slovenskoj vladi Bulc je dobila mjesto ministrice bez portfelja, zadužena za strateške projekte i razvoj, sa zadatkom da reorganizira način korištenja sredstava iz europskih fondova.


Te okolnosti glavni su razlog rezervi Cerarovih političkih partnera u vezi njezine kandidature, jer smatraju da nema skoro nikakvo političko iskustvo za taj položaj.

Mediji, unatoč otporima, navode da je Bulc dobro upoznata s djelovanjem europskih institucija te da joj Cerar, kome je zadnjih mjeseci figurirala kao 'desna ruka', pridaje izuzetne menadžerske i liderske sposobnosti.

Računa se da će njezin izbor podržati grupacija liberalnih stranaka u Europskom parlamentu, što je premalo ako ne dobije potporu socijalista i pučana, kao dvije najveće frakcije. Početkom sljedećeg tjedna, najprije bi trebala imati sastanak s predsjednikom komisije Jean-Claudeom Junckerom, kojemu se žuri s procesom pred glasovanje o cijeloj Komisiji u Europskom parlamentu, gdje bi Bulc tek trebala biti ispitana pred parlamentarnim odborom.

Violeta Bulc majka je dvoje djece, a u životopisu se ističe da se u mladosti intenzivno bavila sportom. Među ostalim, bila je članica košarkaške ženske reprezentacije nekadašnje države, pohađala je Šamansku akademiju u Škotskoj, u kalifornijskoj školi Sundoor koja poučava hodanje po vatri zaradila je titulu trenerice za osobni razvoj, a nositeljica je crnog pojasa u taekwandou i hapkidou.

Biografiju Violete Bulc možete vidjeti ovdje