PLENKOVIĆ OPTIMIST

Nova runda pregovora HDZ-a i Mosta za sedam dana, Petrov zadovoljan

13.09.2016 u 22:01

Bionic
Reading

Nakon gotovo pet sati u središnjici HDZ-a završila je prva runda pregovora između te stranke i Mosta, a slijedeći sastanak na visokoj razini zakazan je za tjedan dana

Atmosfera je bila pozitivna poručio je Andrej Plenković, šef HDZ-a, nakon sastanka čiji je cilj bio dobiti dodatna pojašnjenja o Mostovim jamstvima.

'Dogovorili smo se da će vezano uz tih sedam točaka stručnjaci i s jedne i s druge strane u sljedećih sedam dana izmijeniti prijedloge zakona i razjasniti pojedina pitanja. Druga točka razgovora bio je strateški dogovor između HDZ-a i Mosta o dugoročnoj suradnji prilikom sastavljanja stabilne parlamentarne većine i Vlade', poručio je Plenković.

Nakon toga, dao je naslutiti šef HDZ-a, krenut će se u usklađivanje programa, odnosno traženje zajedničkih točaka iz izbornog programa, a zadnja faza bit će dogovor oko ustroja i sastava Vlade.

Međutim, o te dvije točke se danas nije razgovaralo.

Petrov o povjerenju

Šef Mosta Božo Petrov potvrdio je da će do sljedećeg sastanka doći već u ponedjeljak, ali je i usporedio pregovore sa starim i novim vodstvom HDZ-a:

'Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo. Svi mi vučemo posljedice odnosa i neke stvari poput povjerenja trebaju se graditi. Ali s obzirom na današnji sastanak nadam se da ćemo ovako i nastaviti'.

Upitan kada bi pregovori mogli završiti, Plenković je rekao da želi iskoristiti vrijeme koje im dopušta Ustav kako bi imali cjeloviti dogovor i o programu, jamstvima i sastavu Vlade.

'Hrvatska nema vremena predugo čekati. Svakako ćemo izbjeći scenarij koji se dogodio nakon prošlih izbora', zaključio je Plenković.

Sastančili pet sati

Podsjećamo, oko 17 sati u utorak započela je prva runda pregovora nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora. U središnjicu HDZ-a pristigli su čelnik Mosta Božo Petrov, Ivan Kovačić i Miroslav Šimić. Uz njih na sastanak je došao i Ante Čikotić, član Nacionalnog vijeća Mosta

Oni čine glavninu pregovaračkog tima Mosta, no Robert Podolnjak nije se pojavio.

U ime HDZ-a pregovaraju dva Marića, Goran i Zdravko, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te predsjednik stranke Andrej Plenković.